lördag, september 22, 2012

ÄKTA roligt

Jag tror det kan vara svårt ibland att skilja på vad som man tycker är roligt och vad man dras med till att tro är roligt. Jag kommer att tänka på en parallell - nämligen tv-publik. Ta till exempel programmet "Debatt" (eller som jag gillar att kalla det: "The Butt"), där applåderar publiken till de mest märkliga uttalanden från debattörer och andra medverkande, fast det som sägs bara som sagt är märkligt - i bästa fall. Jag tror det rör sig om att endast en eller två sätter igång, och då drar de andra med sig. Det borde vara så, för jag sitter ofta i min soffa framför tv:n och utbrister: "Varför applåderar dom ... alla i publiken kan väl inte vara dumma i huvudet?!" Det är de säkert inte, för det rör sig nog om att de har låtit sig dras med.

Och liknande är det nog med roligheter. Jag har sett revybuskisar på tv där inte ett enda något har varit kul, med konstaterat att publiken skrattat som dårar. Det är nog som ovan nämnt, att bara en och annan med usel humor har tyckt det var kul, och av nåt slags omedvetet grupptryck har resten följt med. Detta grupptryck brukar inte sträcka sig ut genom tv-rutan, så man kan lugnt sitta i tv-soffan och dumförklara människorna man tittar på.

Men vad är då det som man kan beteckna vara ÄKTA kul i ens tycke? Jo, det torde väl vara sånt man skrattar åt i sin ensamhet. Detta händer tyvärr inte ofta, åtminstone inte mig, men när det händer är det finfint. Senast det hände mig var när jag såg programmet "Plus" häromdan.

Man testade fiskelinor, och för att dela upp ett par sektioner i testet kastade man in en gammal rysk fiskargubbe, troligen fångad på film i det tidiga 80-talet, det såg så ut. Denne fiskargubbe kläckte ur sig en galen absurditet som fick mig att lyfta på ögonbrynen och gapa lite ....... och när han sedan fortsatte, då kunde jag inte låta bli att skratta högt.Detta var alltså ÄKTA kul, i alla fall som jag upplevde saken.

14 kommentarer:

Stefan Jansson sa...

Senast jag skrattade non-stop i min ensamhet var när jag kollade på Paul. Så den är garanterat rolig.

http://www.imdb.com/title/tt1092026/

Aud Djupaudga sa...

När det gäller Debatt (som jag kallar Jerry Springer i blond peruk) är det säkert inget mysterium. Publiken är noga utvald för att heja fram ena sidan.
Det var länge sen jag såg programmet förstås, annat än någon snutt på Tuben, men då har det tydligt varit så.

Det där med att skratta tror jag är grupptryck. Jag har ibland sett på TV med andra som skrattat högt åt sånt jag inte tyckt var ett enda dugg roligt, och då har jag till slut känt mig så obekväm att jag pliktskrattat lite lätt. Bara för att inte vara en sån glädjedödare och förstöra för andra, för det gör man ju.

Minns inte när jag skrattade för mig själv sist, men tror det var ett gammalt Blackadder-avsnitt.
Gäddan Donka hade jag säkert skrattat åt :)

Donka sa...

Donka!

Johnny Söderberg sa...

Så den ÄR rolig...? Jag har ibland funderat på att se den, men det har inte blivit av. Kanske ska ge'n en chans då.

Johnny Söderberg sa...

"Jerry Springer i blond peruk" är ju klockrent. :D
"Pliktskrattat" - också ett klockrent ord. :)

Johnny Söderberg sa...

- Donka?
- Donka!

stella sweden sa...

tyvärr så skrattar jag som mest och högst åt mina egna dumheter/felsägningar/görabortmigsaker!

Johnny Söderberg sa...

Det sägs ju att man ska kunna skratta åt sig själv, att det är en fin egenskap. :)

h.skoldebjer sa...

Humor är svårt. Det var väldigt sällan jag gapflabbade på bio. Det kan ha varit så länge sen som när Tjejen Som Visste För Mycket var aktuell.

Johnny Söderberg sa...

Just den var ju ansedd som superkul på den tiden det begav sig. Jag har dock svaga minnen av att jag låtsades ha kul åt den bara för att alla andra verkade ha det. :)

h.skoldebjer sa...

Det äldra japanska paret i baksätet var superroligt, iaf då. "Kojak? "Bang bang"

Inte ofta jag skrattar hejdlöst när jag ser på TV heller. Kan ha varit så länge sedan som Papphammar.

Johnny Söderberg sa...

Detta du säger skramlar fram några gamla minnen. Ja just det, de där japanerna ja.

h.skoldebjer sa...

http://www.youtube.com/watch?v=iU8qOagfn-E

Johnny Söderberg sa...

Ah! Nu minns jag. :)