onsdag, september 19, 2012

Hashtagg istället för kommentarsfält

Det verkar som att allt fler ställen stänger av sina kommentarsfält. Jag kommer att tänka på Newsmill - och nu senast hörde jag om Sveriges Radios Kulturnytt. Men det är fler än dessa, och till slut kanske det är alla (utom bloggarna då).

[[ Ska förresten testa en grej jag har testat då och då (med spam-jobbigt resultat) - att stänga av ordverifikationen i mitt eget kommentarsfält. Vi får se hur det går denna gången. ]]

Nå, skitsamma, för det fanns/finns en störande sak med kommentarsfälten, och det var/är att man (åtminstone morgontidningarna, tror jag) bara tillät kommentarer till totalt ointressanta artiklar. När det var brännande ämnen det rörde sig om, ämnen som lovade kul debatt i kommentarsfältet, jag då tillät/låter man inte kommentarer. Jag tycker att utvecklingen har gått ditåt.

Så skitsamma. Kanske borde man göra så här istället (och här följer en idé för även bloggare som vill hålla bloggen någorlunda "ren"): Att i slutet på artikeln (eller bloggposten) skriver man nåt i stil med:

"Den här artikeln/krönikan/bloggposten kan ni kommentera/debattera på twitter medelst hashtaggen: #blablabla"

Hashtagen kunde - istället för "#blablabla" - kanske med fördel kunna heta nåt som gav en ledtråd till vad det rörde sig om. Till exempel kunde DN-artikeln "Undersköterska stoppade tejprulle i munnen på vårdtagare" som skrevs den nittonde september 2012 kunna ha taggen: "#DN120919Tejprulle".

En hyfsat bra idé, tycker jag.

4 kommentarer:

paradox55 sa...

Jag stänger också ner ordverifieringen....

stationsvakt@gmail.com sa...

Kan kanske vara bra att göra det på prov ibland. Jag såg dock - i min mail där meddelanden om nya kommentarer kommer - att jag direkt fick ett spam. Fast detta spam togs omhand om av Bloggers egna städrobotar, så det dök aldrig upp i bloggen.

Aud Djupaudga sa...

Jag håller med, om kommenterandet alltså. Jag har länge haft en smygande känsla av att en del tidningar blev tagna på sängen av att många kommentarer höll en högre klass än artikeln. Jag har sett exempel på när hela kommentarsfält raderats med hänvisning till 'tonen' eller 'nivå', och detta när kommentarer avslöjat rena felaktigheter i artikeln och dessutom hållit bättre 'ton' än artikelförfattaren.

Newsmill har jag inte läst mycket på senare tid för där har nivån blivit allt sämre, och nu finns det ingen anledning alls att gå in på den sidan.

stationsvakt@gmail.com sa...

Eller hur. 'Tonen' och 'nivån kan ju betyda vad fasen som helst, dessutom.