tisdag, oktober 30, 2012

Lite om svenska podcasts

I en kommentar till den förra posten blev jag lite grand ombedd att tipsa om bra podcasts. Tja ... jag vet inte ja. Jag har några standardpoddar som jag liksom har fastnat för, samtidigt som jag vet att det säkert finns massor av bra som jag inte ens har upptäckt. Ett sätt att upptäcka podcasts (svenska snackar jag om nu) skulle ju kunna vara att spana in Svenska podradiopriset. Men där finns naturligtvis inte alla som existerar, dock finns det ju en hel del.

Problemet är kanske att det inte finns någon riktig portal under vars tak svenska podcasts kan samlas. Så var det ju i bloggarnas barndom. Till slut skapades det ju både en, två och tre bloggportaler eftersom bloggandet blev så stort, men ännu så länge finns inte - vad jag vet - någon podportal.

Jag går inte sådär jättemycket på vad som sägs i podcastarna. Eller jo, det är väl klart att jag gör. Vad jag menar är att jag finner nästan lika mycke värdet i i hur rösterna låter och hur samspelet mellan de deltagande funkar, som jag gör gällande innehållet. Man skulle kunna säga att "känslan" är viktig för mig. Nå, vilka är det då jag lyssnar på? Dessa:

Elias och Fanny ang tv
http://fannyelias.wordpress.com/

Dom Kallar Oss Pods
https://www.facebook.com/domkallarosspods

OBITER DICTUM
http://www.odpod.se/


Dessa är liksom den hårda kärnan, dem jag inte gärna missar. Sen finns det ju andra podcasts, såna som det händer att jag lyssnar på, exempelvis Värvet (om det skulle råka vara en bra gäst). Och sen finns det ju de där stora podcastarna, såna som säkert väldigt många - dock inte jag - lyssnar på, såsom:

Filip och Fredrik
http://www.filipochfredrik.com/podcast-arkiv/

Alex & Sigges podcast
http://alexosigge.libsyn.com/

Skeptikerpodden
http://skeptikerpodden.se/

Radio Houdi
http://www.radiohoudi.se/

Varför jag inte följer dem beror på olika skäl, bland annat på att man kan ju inte lyssna på allt. Men de kan ju vara skitbra ändå. Och sen finns det ju de där podcastarna, har jag tagit reda på, som verkar hålla sig till någorlunda ett enda ämne: nationalism, serier, hedendom, film. Ja, det finns säkert väldigt många fler "en-ämnespodcasts" därute. Behovet av en portal torde föreligga.

En brist, som jag ser på saken, tycks vara att det inte verkar finnas några podcasts gjorda av folk över 40. Nu menar jag inte att folk över 40 skulle vara varken bättre, smartare eller något alls än dem under 40, men eftersom jag själv är 48 kan jag känna att det är en brist.  Mina egna pratningar vete fan om man ens kan kalla för poscast.

Dock kommer jag så småningom själv att bidraga till att lösa nämnda brist. Jag har snackat med en kompis om att göra små halvtimmesavsnitt då och då. Dessa kommer inte att försöka konkurera med andra podcasts i smarthet, rolighet eller nåt, utan mer likna överhört sitta-på-café-snack. Och faktiskt, det är just en sån podcast jag själv har saknat.

9 kommentarer:

Bengt B sa...

Podradio.nu är en plattform för podcasts av daytona. Inte för jag tycker den är jättebra och den är gammal.

Hmmm undrar om du inte skulle starta en facebook grupp om bra podcasts...

Johnny Söderberg sa...

Jag har varit inne på Podradio.nu, men jag tycker den känns för stökig och inaktuell på nåt vis för att räknas.
Nä, nån facebookgrupp blir det inte. Det finns alldeles för många som ingen orkar underhålla eller moderera. jag skulle inte palla heller.

Clam sa...

Nu spånar jag bara, men man kan ju tänka sig att folk med samma intressen sänder från samma portaler. Så bleve det mindre rörigt. Nu får man gräva sönder hela den virtuella sockerkakan om man vill åt russinen. Med kooperativa podstationer skulle lyssnaren bara behöva kladda med en skiva i taget.

Bengt B sa...

Den här länken verkar nyare http://webbhjalp.se/tips-bra-podcasts/

Bengt B sa...

Kolla in polarbearpodcast... Han har hållit på sedan jag höll på http://www.polarbearpodcast.com

Johnny Söderberg sa...

Clam: Fast en portal kan ju innehålla många kategorier. Jag tror svenska podcastar är för få för att delas upp på flera portaler.

Bengt: Den såg fin ut. Proffsig.

P-E Fronning sa...

:-) Håller absolut med dig om att känslan, rösterna, samspelet är väldigt viktigt (liksom språkbehandlingen). Jag kan utesluta en podcast av samma anledning som jag kan vägra att lyssna på en ljudbok som läses av någon jag inte kan med.
Vore kul om du fortsatte att tipsa om podcasts. Misstänker att många googlar på "podkcasttips" etc.
Ser fram emot ditt nya podcastprojekt.

Johnny Söderberg sa...

p-e: Ja det där med ljudböcker och jobbiga uppläsare alltså ...

P-E Fronning sa...

Word, som kidsen säger.