söndag, november 04, 2012

Störande rubrikord

Jag kan ibland störa mig på vilka ord tidningar använder sig av i sina rubriker. Allt som oftast,faktiskt, men jag brukar slå det ifrån mig. Det är dock såna grejer jag menar.



Jag läste artikeln i aftonbladet, och där stod två rätt jobbiga formuleringar: "tvingades kliva av tåget" och: "de slängde ut fyra barn under sju år i novembermörkret". Man ser framför sig ett knuffande och ett slitande och en luftfärd ut i mörkret som slutar med en duns mot den hårda marken. Men där stod också det något nyktrare: "I Tierp fick de fem syskonen kliva av tåget".

Även om det låter illa nog att släppa av barn ensamma nånstans - jag hade då inte gjort det - så var det nog just så, att de blev ombedda att kliva av och därför kände sig tvungna att göra det.

Här är ett annat exempel.



Mannen, som satt och bad till allah när han blev ombedd att visa sin biljett, vägrade att visa den eftersom han inte ville avbryta sin bön. Senare sökte han upp konduktören och sa sig vilja visa upp sin biljett. Konduktören ville dock inte veta av honom eftersom hon antagligen tyckte att det är hon som bestämmer när passagerarna ska visa upp sina biljetter, och inte tvärtom.

Konduktören sa till mannen att han skulle gå av vid nästa station. Han vägrade detta, varpå polis tillkallades (det rörde sig om hot mot tjänsteman). Polisen mötte upp och höll med mannen ett kort förhör på perrongen.  När tåget skulle rulla förvägrades mannen att kliva på tåget igen. Alltså, det är en jäkla skillnad på att förvägras en fortsatt tågresa och att bli "avkastad".

Här är en annan grej, en icke tågrelaterad men som innehåller ett störande ord, nämligen "höjdare".



Det finns ju titlar/befattningsbeskrivningar inom politiken. Uppe i de finaste sfärerna återfinns partiledare och partisekreterare. Det finns säkert en hel massa andra fina titlar där också, men dessa känner jag, obildad stackare som jag är, inte till. Dock är jag rätt säker på att titeln "höjdare" saknas.

Lite på kul kollade jag upp vad denne för mig helt okände Per Björklund hade för titlar på riktigt. Det var inte svårt, för det stod i artikelns första stycke. Karln var: "ledamot i Sverigedemokraternas verkställande utskott, partikassör och SD:s ekonomichef." Om han var allt på samma gång eller hade varit det vid olika tillfällen framgick inte. Det framgick inte heller att han hade varit avlönad "höjdare".

Grejen är ju inte den att man inte förstår vad de menar. Att bli "avkastad" vet jag betyder att man blir ombedd att kliva av någonting, på samma sätt som "utkastad" från krogen (för det mesta) betyder exakt samma sak. Och "höjdare" vet jag är synonymt med "högt uppsatt".  Det är bara det att genom att de väljer att använda sig av vissa synonymer och inte andra, så blir det ju så uppenbart att de försöker styra ens tankar och känslor. Alltså, de gör det ju på ett sånt osubtilt sätt att det bara blir uppenbart att de betraktar sina läsare som lättledda dumma får, och det är störande.

18 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jag håller med till fullo.
Och jag får mer och mer avsmak för kvällstidningarna!

Det är likadant när man läser om "känd idrottsman bla-bla", då är det någon boulespelande herre som man aldrig någonsin har hört talas om.

Larsson sa...

Håller med - detta är ett oskick. I dag kan man tex i Expressen läsa om prinsessans Dianas Rolls Royce som tydligen är till salu i fet rubrik. I texten framgår att hon ÅKT i bilen en eller två gånger som då är ngt helt annat.

stationsvakt@gmail.com sa...

Elisabet: Exakt. Det värsta är inte att de försöker styra ens tankar och känslor via sina ordval, utan att de uppenbarligen utgår från att man är dum i huvudet.

stationsvakt@gmail.com sa...

Larsson: Ja det är en jävla skillnad. Om man tänker så är varenda fordon i hela Stockholms lokaltrafiks fordonspark "mina". :D

Clam sa...

Jag lägger normalt inte slantar på kvällstidningar, men ibland kan jag inte låta bli att kolla innehållet bakom vissa löpsedlar. Av vilken fjäder har de gjort den här ankan?

Bondfångare kan vara riktigt underhållande. Ju simplare desto skojigare. Det kanske i själva verket är kvällspressen rubrikkomik som säljer lösnumren?

stationsvakt@gmail.com sa...

Clam: Det sjuka är att jag, när jag helt gratis läser tidningarna på nätet, ändå känner mig fattigare efteråt. som om jag har blivit bestulen på nåt. Tid kanske.

Clam sa...

Ja, om de talar till en som om man var en dumskalle så kan man ju känna sig bestulen på något av sin värdighet.

stationsvakt@gmail.com sa...

... ja, eftersom man ändå fortsätter att läsa och bry sig så har de kanske rätt. :D

Clam sa...

OK, vi ignorerar bort dem istället.

Baronessan sa...

Alldeles. Det kanske är folk som är anställda just för att göra så "feta" rubriker som det bara går.
Kanske finns det ett sånt jobb - rubriksättare? Jag tänker inte söka det.

Jan E sa...

Ska man reta sig på kvällstidningar så får man det jobbigt. Jag brukar läsa kvällstidningarnas kultursidor och ibland ledarsidorna. Allt annat kan man bortse ifrån. När jag idag snabbt skrollade genom rubrikerna på AB:s löp på nätet idag råkade jag hitta denna rubrik:

”Bonde”-Johans hångelsvek mot Emil: Inte så kul

Undrar om rubriksättaren känner att han/hon gjort ett bra jobb ;)

stationsvakt@gmail.com sa...

Clam: Har ofta tänkt den tanken.

Baronessan: Låter som en halvtidssyssla. Resten av tiden kanske de gör horoskopen.

Jan E: Å andra sidan .... det kanske är en fröjd att få betalt för att konstruera nya ord. Jag menar ... hångelsvek - shit alltså!

h.skoldebjer sa...

Kvällstidningarna är förskräckliga!! Hur blev det så här? En gång i tiden var de tämligen seriösa. Rubrikerna och löpsedlarna kunde lika gärna vara hämtade från någon skvallerblaska. Det är fan i mig tragiskt.

stationsvakt@gmail.com sa...

hasse: Fast med rubrikerna har varit lite si och så med även förr:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aftonbladet_newspaper_poster_23_February_1970.jpg

h.skoldebjer sa...

He he.......inte PK idag men var säkert rätt ok 1970.

stationsvakt@gmail.com sa...

Men framför allt var det lite tvetydigt: Vem hade geväret?

h.skoldebjer sa...

Jag tippar grefven. Klassiskt fall av syftningsfel.

stationsvakt@gmail.com sa...

hasse: ja just det, syftningsfel var ordet jag hade glömt.