lördag, augusti 31, 2013

Sista sommardan

Sommaren tjugohundratrettons sista dag var en lördag. Jag tog en sväng in till stan. Det hade regnat på morgonen, men när jag var i stan var det uppehåll. Jag gick omkring nån timme eller två. Tog några kort.Sen åkte jag hem. På eftermiddagen kom det ett nytt regn. Ännu har inga hösttemperaturer visat sig, så regnet kylde ner lite bara, skapade lite ånga och dimma i naturen. Framåt halv åtta-tiden tog jag en promenix. Jag hamnade nere vid kolonilotterna. Sommaren andades en fuktig och väldoftande sista suck rätt ned i mina lungor alltmedan mörkret föll. Det var en trevlig promenad.
Bakom träden, rätt långt där bakom, hördes tunga dova steg. Det var hösten som kom vandrande. Jag väntade dock inte in den, utan gick hem.

måndag, augusti 26, 2013

En bild som blev bra

Knäppte den här bilden med mobilen. Jag hade just handlat på ICA och stod och fyllde påsen med det köpta. När det var klart, men innan jag började gå, rattade jag in nån lämplig podcast att lyssna på under hemvandringen, och medan jag gjorde det knäppte jag den här bilden.Tyckte den blev bra. Bild och färgkvalitet skitsamma, utan det var vad som fastnade på bilden - scenen. De medverkande ser ut att posera som att de håller på med någonting, men utan att liksom göra det. Det ser liksom stage:at ut. Jag får vibbar av den sista måltiden. Jag blev rätt nöjd.

fredag, augusti 23, 2013

Flickor

På en hyllningssida till den numera döda krönikören Gits Olsson (dog 1985) hittar jag en massa inscannade omslag (1938 - 1961, 1962 - 1981) till den numera avsomnade tidningen Se (somnade in 1981). Som väntat blir omslagstjejerna mer och mer avklädda (eller om man vill, mindre och mindre klädda), vartefter att åren går Jag säger tjejerna, för det är väl tjejer på omslagen? Här är ett omslag från 1979, alltså mot slutet av tidningens långa historia.Det står "Flickor i sexiga underkläder" på omslaget, men inte fasen skulle jag kalla henne för flicka. Jag skulle säga tjej. Är det en åldersgrej? Nej, 1979 var jag 15 år gammal, och de jag räknade som flickor, de var nog under 10.

Eller om de blev tjejer när de var 12. Eller 13. Men inte en chans att jag skulle kalla en tjej som var över 15 för flicka. Jag kollar upp ordet flicka på Wiktionary.

I formella sammanhang dras oftast en skarp gräns där en icke-myndig person av kvinnligt kön betecknas som en flicka, medan en myndig person betecknas som en kvinna, d v s en 17-årig flicka, men en 18-årig kvinna. I ett mindre formellt sammanhang hade flicka eller det vardagliga ordet tjej kunnat användas om både 17- och 18-åringen.

Nå, de satte gränsen högre än vad jag gjorde, men det spelar ingen roll, för även om man kör efter den definitionen blir det knasigt; är tjejen på bilden en flicka så är hon ju 17, och en sån får väl inte vika ut sig på ett omslag. Eller det kanske hon får? Eller fick på den tiden.

Ja inte vet jag, jag är ingen språksociolog på något sätt. Men om jag ska ge mig på att gissa varför de skriver flickor istället för tjejer så skulle jag säga att det tyder på att rubriksättarna var av äldre modell, och att när de var unga var flickor flickor längre. Eller så kan det förstås tyda på att de som gjorde tidningen var lite allmänt unkna.

fredag, augusti 16, 2013

Kalv eller ej

När man (jag, i det här fallet) sitter och surfar planlöst och håglöst händer det sig ibland att oväntad kunskap slinker in i ens huvud. Bara sådär, liksom. Man går förbi något, fastnar till, läser och sen går man vidare. Och när sejouren är avslutad, ja då vet man plötsligt nåt man inte visste förut.

Så är det nästan alltid. Sen är det ju en annan sak om det man lär sig på det här viset stannar kvar i huvudet, eller om det är som bortblåst efter en stund. Nyss lärde jag mig en sak när jag surfade runt. Hur jag hamnade på Wikipedias artikel om den välbekanta bibliska berättelsen om guldkalven, ja det vet jag inte, men plötsligt var jag där.

Enligt min förkunskap så ledde Moses sitt folk genom öknen. Vid nåt tillfälle kände han sig kallad att ta sig upp på ett berg. Detta gjorde han, och däruppe fick han av gud mottaga de tio budorden.

När han kommer ner märker han att hans följe har smält ner sina smycken och guldföremål, och av dessa har de gjutit en kalv av guld. Till denna kalv offrar de, och runt denna kalv dansar de. Folket består antagligen av rätt enkla varelser, såna som gärna vill se den de tillber, men deras ledare, Moses, han är av mer avancerat slag, och han hävdar att gud inte ser ut som en kalv och varken bör eller ens kan avbildas.Moses har sönder guldkalven och skäller antagligen ut sitt folk ordentligt i samband med detta. Ja, så har jag uppfattat historien. Men kunskapen som nu tillkom var att ... det kanske inte var en kalv de dansade omkring, utan en ring. Så här skriver Wikipedia:
Det finns många aspekter på detta då ordet kalv på hebreiska även kan betyda cirkel. Om folket gjort en guldcirkel som symboliserade RA solguden i Egypten så blir det lättare att förstå. Det finns många tekniska problem med att tillverka en guldkalv. Man behöver bivax, lera, ugn, degel etc. för tillverkningen (de var ju i öknen på flykt). Att tillverka en eller flera guldcirklar kan lätt utföras genom att hamra ihop (välla) guld till en cirkel.
Ja det låter ju faktiskt rätt vettigt. En ring kan ju vem som helst tillverka av vad som helst, i stort sett, men en kalv som verkligen ser ut som en kalv ... nja.

För Moses hade det säkert inte spelat nån roll - han hade nog haft sönder vad som helst som liknade någonting istället för ingenting, men för min egen del var denna kunskap en sådan som liksom smög sig in och som jag hoppas blir kvar. Moses nöjd. Jag nöjd.

Men gladast var nog kalven.

tisdag, augusti 13, 2013

Inlagda filmsnuttar på Instagram

Sedan Instagram lade till funktionen att man kan lägga ut filmsnuttar man har i mobilen - alltså inte bara snuttar man har filmat själv utan vilka som helst - har jag gjort just detta. Flera gånger. De är alla högst 15 sekunder långa, vilken är (den rätt lagoma) gränsen. Dessa har jag hittills lagt upp.

Jag ska inte utveckla en vana att återpublicera filmsnuttar från mitt Instagram här, men denna enda gång gjorde jag det.

torsdag, augusti 08, 2013

En märklig boktitel

Jag läser att Jimmie Åkesson kommer att släppa en bok i slutet av månaden. Politikers böcker tenderar att ha rätt högtravande namn, har jag märkt. Reinfeldts bok hette "Det sovande folket". Olof Palme skrev "Politik är att vilja" och "Att vilja gå vidare". Jag skulle säkert kunna googla mig fram till fler böcker som har skrivits av politiker, men jag gitter inte. Fast skulle jag det vore nog chansen rätt stor att jag funno titlar menade att låta lite episka, som att tanken nog var att de liksom skulle stå emot tidens tand.

Nå, vad heter då Jimmie Åkessons bok? "Satis Polito". What!? Vad tusan betyder det? Det som först kommer upp i huvudet är den välbekanta så kallade "Sator-arepo-formeln". Är titeln möjligen ett slags kryptogram - är det en bok om sådana han har skrivit? Nä, det verkar inte så, snarare så låter det ju, när man tänker på saken, som latin.

Om det är latin så går det säkert att googla sig till vad "Satis Polito" betyder. Äsch, det skiter jag i, jag går på känsla istället. Jag är ju inne på palindrom, och då är ju steget inte långt ifrån anagram, tänker jag. Jag testar att kasta om bokstäverna.

Jamen då klarnar det och faller på plats. "Satis Polito" är verkligen ett anagram; Åkesson har ju skrivit en matbok!Att anagrammet mynnar ut i en felstavning tror jag är ett konstnärligt grepp. Jag tror att han uppmanande vill ha sagt: "YOU figure out the rest!" liksom. Så att läsaren kan känna sig lite klyftig. Att "sil" istället för "sill" skulle vara en slags knarkreferens, det tror jag inte.

lördag, augusti 03, 2013

Prideparaden 2013 - några foton

Jag stod och försmäktade under en glödande sol i flera timmar idag. Nere vid slussen stod jag, och jag kikade på prideparaden som rullade förbi. Jag brukar ju fota spektaklet (spektakel har ju numera fått en lätt negativ klang, men jag menar det inte så), och så även i år. Jag är kameralös, men inte mobillös, så då är jag ju förvisso inte kameralös. Nå, det var ju för mitt instagram jag fotade, men jag lägger upp de bilderna även här.