lördag, juli 14, 2007

Kommunalskatten - har jag missuppfattat?

Den genomsnittliga kommunalskatten (inklusive landstingsskatt, exklusive begravningsavgift) uppgår 2006 till 31,6 procent. Det är mer än en fördubbling sedan 1960 då den uppgick till 14,63 procent.
(Wikipedia om kommunalskatt)

Alltid när jag läser om hur det kan skilja sig mellan kommuner börjar jag tänka på kommunalskatten. Det är något som inte går ihop, alternativt - det är något jag inte har fattat: Varför ska vissa betala billigare skatt än andra, och tvärtom?

Jag betalar 32,49 kr i kommunalskatt, trots att det är borgarna som styr här. Vill inte borgare att man ska betala mindre i skatt? Fan, jag betalar en hel spänn mer än genomsnittet , och ..... kan inte "mina moderater" gå på kurs hos deras!

Vad jag har förstått är det kommunens ekonomi som bestämmer hur mycket skatt som ska tas ut: Ju mer utgifter en kommun har - desto mer måste de ta ut i skatt. Stämmer det? Har jag missuppfattat?

Ju fler människor/verksamheter som måste försörjas genom olika bidrag och understöd i en kommun - desto mer måste kommuninvånarna vara med och betala i skatt = Ju fler fattiglappar i en kommun - desto mer att betala i skatt för dessa fattiglappar.

Stämmer det? Har jag missuppfattat? Som jag får det till blir det ju en konstig rundgång då - fattigare blir fattigare, och halvfattiga dras också ned i spiralen. För att hålla spiralen snurrande måste ett litet antal mindre fattiga (de som inte lever på understöd) betala för alltihopa.

Vore det inte bättre om det var samma skatt oavsett var man bodde i Sverige? Det vore liksom mindre orättvist. Nu kan ju någon säga att: "Jamen rösta fram partier som vill sänka skatten då", men det stämmer ju inte, det är ju min egen kommun ett exempel på.

Men som sagt, jag kan ha missuppfattat. Jag erkänner att jag aldrig har orkat intressera mig tillräckligt för hur kommuner och skatter funkar. Har jag missuppfattat?
---
Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Det finns en artikel till i Wikipedia: Kommunalt självstyre. En likriktad kommunalskatt skulle nog inte vara välkommen eftersom den har sin inverkan på självstyret. Sen har vi ju det här med skatteutjämning att ta hänsyn till när det gäller diskussioner om kommunal ekonomi också.

stella sweden sa...

Vet inte om du missuppfattat, men va fan! Så klart helt genialiskt om alla kommuner styrdes av ett och samma parti...

Gotlandspartiet tex;)

Anonym sa...

Du har blivit utmanad stationsvakten! :D

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Jo det skulle funka ändå, de skulle bara ha andra ramar att förhålla sig till.

StellaP: Eller Unika partiet.

vhcfans jycke: Nej tack. Jag antar icke utmaningen. Står över. Tack ändå. :-)