torsdag, november 13, 2008

Alla har inte råd

Då och då har jag beklagat mig, här i bloggen, om att kollektivtrafiken i Stockholm är alldeles för dyr, och har då alltid fått mothugg från folk som tycker att det inte alls är dyrt och att de som tjuvåker är skurkar av grövsta sort. Mothuggarna låter väldigt mycket som de som försvarar jakten på en hel ungdomsgeneration; de tycks liksom tro att det är väl bara att betala för sig; alla har råd. Men nu har det i alla fall gjorts en undersökning om dyrhet i olika städer, och i en jämförelse är det verkligen dyrt att åka kollektivt i Stockholm.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

17 kommentarer:

Anonym sa...

Det är dyrare att inte ha tillgång till kollektivtrafiken på det sätt som finns i stockholm. Ett trafikprogram på TV gav vid handen att det kostade mellan 40-60 000 att ha en någorlunda ny bil, PER ÅR, vilket de flesta i Sverige "behöver" för att få vardagen att fungera.

Unknown sa...

Kors i taket! Det är dyrare att åka buss i Stockholm än i Singapore. Så bra att denna undersökning kom och visade detta en gång för alla. Där fick verkligen tvivlarna så de teg!

Anonym sa...

När jag var i Ungern sist slog det mig att det inte var mycket till idé att springa efter spårvagnar. Missade men en så kunde man redan se nästa en bit bort. Kostade heller nästan inget att åka.

stationsvakt@gmail.com sa...

Egentligen borde jag veta vid det här laget att jag inte ska ge mig in i nån debatt om det här. :-)

Daniel sa...

Johnny: Jag är till 100% på din sida här. Folk vet inte vad de snackar om när de tror att alla har råd.

Magnus Carlbring sa...

enkel matematik: om alla betalade skulle det bli billigare

det gäller både i fall a och i fall b

stationsvakt@gmail.com sa...

mumfi: Låter finfint.

terra: Tack.

embryo: Inte säkert. pengarna kanske skulle gå till annat än att hålla priserna nere. jag tror det.

Anonym sa...

Mumfi: man skall inte springa efter spårvagnar och karlar, det är allmänt känt i Göteborg.

Anonym sa...

En del människor är väldigt bra på att skaka av sig realiteter, och gör gärna bruk av det. Ett par killar som läste vid ett fint universitet i Washington DC syntes till i en gratistidning för studenter för några år sen. "Terminsavgifter, hyra och resor inom staden för de här två åren kostar runt 300.000" sa den ene, "men det är egentligen inget konstigt, vill man så kan man alltid få fram degen. Jag har förresten aldrig haft så många intressanta diskussioner på fyllan som här."

stationsvakt@gmail.com sa...

Egentligen är det ju en fråga om vad som borde ingå i samhället, och vad som ska betalas ur egna fickor. Belysning om natten på ett mtionsspår i skogen - borde joggarna stå för det själva? Avloppen - ska man betala för det man släpper ut, eller är det nåt som ska gå på skatten? Vägarna - ska det vara en biltull på varenda gatstump? Allt sånt där.

Martin Klasch sa...

Hm. Men nu har du i alla fall givit dig in i debatten igen... Eftersom jag var en av ganska få som du fick "mothugg" av i ditt senaste inlägg i ämnet så kan jag inte låta bli att känna mig "angripen" - men inte träffad. Men därav JAG-fixeringen i nedanstående klargöranden:

För det första berörde JAG aldrig frågan om tjyvåkning och JAG tycker inte tjyvåkare är skurkar av grövsta sorten. Men låt mig då fråga dig Johnny: tycker du att det är det rätt att tjuvåka i nuläget? Försvarar du det? Är det OK att vissa inte betalar medan du betalar dyrt? Diskussionen om vad som samhället BORDE tillhandahålla i form av service är en annan sak. Om man ser sig om i världen så är knappt något en självklarhet. Men om man nu förespråkar "gratis" (helt skattefinansierad) lokaltrafik (vilket jag förstår att du gör) kan man ju också fråga sig om SJ ska vara "gratis" också. Var tar det slut?

För det andra: Du talade i det förra inlägget om månadskortet och inte om enskilda bussbiljetter som Pricerunners undersökning gäller. JAG tycker fortfarande man får mycket för pengarna med SL-kortet och vem och hur många köper egentligen de dyra enskilda biljetterna idag?! Visst är det synd om turisterna men det är väl inte dem du gråter för??

För det tredje: JAG har aldrig påstått att ALLA har råd att åka så mycket med lokaltrafik som de önskar eller ens behöver. JAG har sagt att det är "i de allra FLESTA fall en fråga om privatekonomiska prioriteringar" och det tror JAG fortfarande på.

JAG ville bara klargöra detta.

PS. Angående Embryos kommentar: om alla betalade för sig skulle det iaf inte bli dyrare av den anledningen. Kan du gå med på det då, Johnny?

wv: nonomil
(har wv:s blivis lite roligare på sistone? Mer som riktiga ord?)

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Jag tänkte inte på just dig när jag skrev om mothuggare, utan på hur det i största allmänhet brukar bli när man skriver om sånt här, så du behöver inte känna dig träffad.

"Diskussionen om vad som samhället BORDE tillhandahålla i form av service är en annan sak." - Jag håller med om det; just kollektivtrafik är nog en grej som borde tillhandahållas, tycker jag.

I teorin skulle det kanske bli billigare om alla betalade, men fan tro't. Man tycker ju till exempel att "pendeltågseländet" skulle vara utraderat vid det här laget, med tanke på hur mycket dyrare det har blivit, men det tycker man inte när man står på en blåsig perrong på morgonen, på väg att bli sen till jobbet och förbannande sig själv för att man betalar för en tjänst man inte får.

Äsch, jag har ingen lust att skriva mer nu :-) Det här är verkligen ingen käpphäst för mig, utan nåt jag råkar tänka på ibland bara.

WV:s har blivit enklare. Jag bloggade om det för ett tag sedan, och alla höll med om saken (= fick inga mothugg ;-) )

Martin Klasch sa...

Som sagt, jag kände mig inte träffad men ville påpeka att du kanske buntade ihop dina meningsmotståndare lite ojuste ;)

Till syvende och sist är finansieringen av kollektivtrafiken en fråga om politik. Till vilken grad vill vi att samhället ska ta hand om saker och ting och medborgare, och hur ser vi på och värderar individens valfrihet och ansvar.

Men som sagt var, det är dyrt i Stockholm men Pricerunnerundersökningen är lite missvisande eftersom (jag hoppas att) mycket få köper enstaka biljetter (ej SMS, förköp, periodkort).

PS. ...iaf inte dyrare av den anledningen.

Anonym sa...

P-E, litet off-topic: Jag håller med om att finansiering av kollektivtrafik, liksom t ex studiemedel, vägbyggen och fria bibliotek, är en fråga om politik, men grejen är just att många idag inte vill se det som politiska frågor utan bara som "kan du inte sköta din (privat-)ekonomi lille vän?" Man bortdefinierar att det är politik. Att diskutera sådana här saker med människor som anser att skatt a priori är stöld och som bara vädjar till "ingen fan ska ta mina pengar" är hopplöst. Om du påpekar att t ex stopp för fria bibliotekslån eller 4500 kr/mån i studiemdel leder till omöjliga konsekvenser kommer de bara att svara med nåt exempel "min kompis kände en som...så det går visst, bara gnällspikar hänger upp sig på det här". Kolla Sakine Madons blogg, där regerar ägghuvudena.

Och apropå de där killarna i DC som jag var inne på: CSN lånar givetvis inte ut till att fixa höga terminsavgifter utomlands. Alla svenskar som pluggar eller praktiserar i New York, Singapore, Paris eller liknande ställen vet att man behöver mer än studiemedlet, och det från dag ett.

Martin Klasch sa...

Magnus: Ja, vad är inte politik? Man kan i alla fall läsa in politik i det mesta. Ytterlighetsföreträdare kan vara svåra att diskutera med onekligen. Personer som är genuint skattefientliga eller de som tycker att det bara är att höja skatten som ett universalmedel kan vara lika svåra.
Någon ägghuvud-blogg orkar jag nog inte besöka... ;)

Anonym sa...

Snart blir det över två meter höga glasväggar i spärrarna till tunnelbanan så man bör vara höjdhoppare för att planka. jämför med helsingfors där man har ritat ett streck på golvet o går man över strecket utan biljett får man skylla sig själv om man får böter. finns inga spärrvakter där. men tror skillnaden beror lite på att så gott som alla är folkbokförda på en korrekt adress i hfors - man vistas inte illegalt eller bor i tredje hand så det är lättare för myndigheterna att följa upp att böter betalas. tycker själv att det är ok att planka om man verkligen inte har råd att betala. betalar själv nuförtiden men inte alltid då jag var student.

Martin Klasch sa...

Undrar hur lång livstid de däringa glassdörrarna kommer få... :P