måndag, november 29, 2004

Snus är farligt 5 (slutrapport)

Häromdagen kom väl eldprovet kan man säga, en fest, och när man festar vill man snusa. Jag bestod provet någorlunda tycker jag; jag snusade inte men jag rökte en cigarill. Cigarillen var fullt tillåten, då jag när jag bestämde mig för snus-stopp, lade in en feströkarklausul som säkerhetsventil. Anledningen till att jag vågade det är att jag i princip aldrig går på krogen eller festar. Och mycket riktigt gick jag inte och köpte cigaretter eller snus dagen efter.

Jag har förresten inte slutat snusa, utan jag snusar bara inte just nu. Brasklapparna feströkning och "har inte slutat" är viktiga delar i min nikotinfrihet, de och mitt surrogatsnus förstås.

Här skriver jag det sista i ämnet. Det finns inte så mycket att tillägga. Jag har kommit fram till att man kan göra två sorters eget snus. Ja, man väl såklart göra ett oändligt antal egna låtsassnusar, men i mitt fall är det två: det torra snuset och det fuktiga - precis som på riktigt då.

Det fuktiga snuset består av mald ingefära. Nermalt i mixern med skal och allt. Tillsätt anisfrön efter tycke och smak. Bred ut det på en frottéhandduk dagen innan användning, så att den värsta slaskigheten försvinner. Ner i dosan och kör på. En färskvara. Jag vet inte om sådant ruttnar eller vissnar eller sunkar till sig. Vad jag vet är att jag har haft en sådan snusröra i dosa i fyra dagar i sträck utan att det smakar illa. Kanske har den starka ingefäran en bakteriedödande verkan.

Det torra snuset består av ingefära som jag har malt i mixern och lagt på frottéhandduk på tork, precis som med det fuktiga. Skillnaden är att i den här varianten har jag lite mer anis. Jag stöter också anisen i en mortel för att få fram smaken. När man torkar ingefära försvinner också lite av dess "svidande" effekt. Därför har jag i lite pepppar i röran. Men jag använder inte mycket peppar, för pepparn skall inte få ge smak - peppar smakar trist. Detta torkas ordentligt. Det tar ungefär två tagar. Man kan kanske ta hjälp av ugnen. Det skall vara riktigt torrt.

Det fuktiga snuset lämpar sig mer för vardagsbruk medan det torra är bra att ha liggande att ta till i reserv. Det torra är också bra att ge bort i present. Nu måste jag minnas att jag är jag och att merparten av befolkningen skulle tycka att det var en dålig present. Nu är i alla fall min serie "snus är farligt" slut.

Snus är farligt 1 snus är farligt 2 snus är farligt 3 snus är farligt 4

Inga kommentarer: