fredag, december 10, 2004

När mannen dör

På tal om feminism och sånt. Nja förresten - det är väl egenligen inte feminism jag tänker på, utan patriarkat. Jag såg nämligen ett program om flodhästar häromdagen. Den dominerande hannen - han som styrde och ställde över hjorden, han blev besegrad och sen gick han och dog. Dagen efter låg han och flöt i vattnet, och hans forna kvinnor, barn och underståtar slickade på hans flytande tjocka döda kropp på ett sörjande vis. Det kanske är så det går till bland flodhästar. En ny alfahanne hade redan tagit hans plats - livet går vidare.

Men hur funkar det i människornas värld?

Jag tänker på Hans Scheike och hans kvinnor. Vad händer när han dör? Finns det några hannar som ligger i startgroparna? Eller kommer kvinnorna - nu befriade från en börda de kanske inte visste att de bar på - bilda det perfekta matrialkala samhället? Ett samhälle utan skäggiga överhuvuden. Är det i skogen där de håller till som den feministiska revolutionen kommer att dra igång?

Jag vet inte - det är frågor som aldrig får svar. En annan fråga som aldrig får svar är: Tycker någon att Tommy Nilsson sjunger vackert?

Inga kommentarer: