torsdag, december 23, 2004

Straff


I Aftonbladet:
"Niklas är idag mycket svårt hjärnskadad. Han kan andas själv men är inte kontaktbar, kan inte äta och svälja".

Straffet blev nio respektive tio års fängelse för de två som hoppade på hans huvud. Jag vet inte vad det betyder nu för tiden, kanske är de ute om fem år. Vad jag däremot antar är att han som de hoppade på kommer att ligga som en grönsak om både fem och tio år - om de inte drar ur kontakten.

Okej, öga för öga och tand för tand är kanske lite gammalmodigt, men man kan väl gå en medelväg: man kan låsa in dem tills killen vaknar. Där kan de sitta och meditera över vad de har gjort.

Det kanske ä r ett bra straff i många fall. Att man sitter inne tills det man har ställt till med har "fixat" sig. Bankrånare t.ex kan sitta inlåsta tills banken har fått tillbaks pengarna, flyktbilen är betald, polisens samlade kostnader för rånet är betalda, de som utsattes för rånets psykologkostnader är betalda, all skadegörelse....

Ja, tills ALLT som brottet har kostat är betalt. Givetvis sitter de inlåsta under tiden och får hoppas att det finns någon okänd välgörare där ute som pröjsar för dem. Men tills det är gjort skall de vara inlåsta.

Är jag hård nu? Jo, jag blir faktiskt hårdare med åren, mer konservativ.

Inga kommentarer: