söndag, januari 09, 2005

Övermänniskan



Hur vågar Ulf Nilson påstå något sådant? Göran är visst en övermänniska!! Skämt åsido, det jag tänker på är att han faktiskt är en övermänninska, en av många övermänniskor här i landet och i världen. Nu har ju jag inte orkat läsa "krönikan", men jag antar att det han skriver är att man inte skall klaga på Görans göranden efter flodvågens härjningar, att han har gjort det bästa han kan. Antagligen stämmer det, jag klagar inte.

Det jag tänker på är att han faktiskt är en övermänniska i jämförelse med mig, på alla plan. Han har högre anseende än jag. Han kan snatta utan att åka dit, och det kan inte jag. Om han skulle bli skjuten skulle polisen lägga ner ca 1000 gånger mer resurser än om jag hade blivit det. Han tjänar mycket, mycket mer än jag. Han är intelligentare än jag, och om inte det stämmer så har han i alla fall begåvats med en mycket högre dos ambition, och det är samma sak som intelligens när det handlar om framgång i livet.

Jag antar också att Göran slipper köa i krogköer. På det viset är vi lika, jag skulle inte sänka mig till att bli insläppt på nåder på någon krog. Skillnaden består där ändå; välkommen och välkommen om jag betalar (och ser "rätt" ut).

Vad jag far efter är att Göran i jämförelse med mig är en övermänniska, på alla plan, per definition alltså. Å andra sidan föddes vi båda nakna och när vi dör kommer vi inte kunna ta med oss något. Men här, mitt emellan vaggan och graven, kan man gott säga att jag sitter under hans sko.

Inga kommentarer: