torsdag, mars 17, 2005

Freddie och Lena

Det här resonemanget bygger helt och hållet på en minnesbild som kanske är fel ihågkommen, men jag kör ändå. Så här var det:

När jag var på väg till jobbet i morse kom jag av okänd anledning att nynna på Lena Philipssons "Dansa i neon". Jag kan väl inte säga att det är min favorit direkt. Men ibland fastnar även dåliga låtar i huvudet. Den här gången hade låten dock en extra dimension; den påminde om en annan låt.

Efter en stund funderande kom jag på att det var ju - väldigt otippat - Freddie Mercurys låt "i´m going slightly mad". Inte hela låtarna såklart, det är bara början på dem - melodierna alltså, inte texterna.

"i´m going slightly mad" börjar med orden:
When the outside temperature rises
And the meaning is oh so clear
One thousand and one yellow daffodils
Och "Dansa i neon" börjar med:
Mitt i storstadsdjungel, bland betong och stål
Utan mening, utan mål finns vi två
Alltså, de börjar ju på samma sätt. Om min minnesbild stämmer, vad beror det i så fall på? De är ju väldigt olika som artister - eller var, i Freddies fall, för han dog ju redan 1991.

Min teori är: Själavandring. Nu säger ju någon att Freddies själ kan ju inte ha vandrat över till Lena, för hon gjorde ju "Dansa" redan 1987; själar vandrar väl vidare när man dör, och de vandrar inte bakåt i tiden. Men jag har en idé, en teori. Jag hittade en hemsida där det stod:
söndagen 24 november 1991 dog Freddie Mercury av Aids-relaterad lunghinneinflamation "Troligen hade han kämpat i 6-7 år"
Min teori går helt enkelt ut på att efter några års kämpande med Aidsen var Freddies själ så trött, att den helt enkelt redan då gav upp och vandrade vidare. Så 1987 åkte inledningen in i Lenas hjärna, eller snarare in i kompositörens - Tim Norell. Så kan det vara. Fast som sagt, låtarna kanske inte låter likadant, minnet kanske sviker (andra brasklappen i den här posten).

Inga kommentarer: