fredag, maj 13, 2005

Pappersjobb premieras

Jag satt just och glodde på morgonsoffan i tv 1. De snackade bl.a om poliser; "när t.ex en närpolis visar sig duktig, då flyttas han upp till ett skrivbord och hamnar bakom en pappershög".

Jag har funderat på sånt där. Som jag ser det är det alltid pappersjobb som är det bättre alternativet, det finare, det mer välbetalda. Att ta sig till skrivbordet och pappershögen, det är målet. Att sluta på golvet (jag antar att man kan kalla alla jobbs lägsta skick för "på golvet") och börja med pappersarbete, det är det man måste sträva efter om man vill tjäna mer och få högre status.

Att vara chef eller arbetsledare ger mer betalt - trots att man då oftast utför ett lindrigare jobb än de "på golvet". Att hålla på med t.ex organisation och schemaläggning anses vara ett mer ansvarsfyllt arbete än att hålla i kvasten/telefonluren/skruvmejseln. Varför?

Som jag ser det är det "golvet" som alltid tar de första och värsta smällarna när skiten hamnar i fläkten. Som jag ser det är det alltid "golvet" som sitter lösare till i sin anställning om nåt händer. Dessutom - om något händer - och både "golvet" och "den med det stora ansvaret" åker åt helvete, då har i alla fall "den med det stora ansvaret" hunnit samla på sig mer pengar.

Egentligen, i slutändan, så tror jag det är en slags - inte rasism, men besläktat; den med rena kläder är finare och skall tjäna mer än den som smutsar ner sig och svettas. Vänd pyramiden upp och ner säger jag!

Inga kommentarer: