måndag, juni 27, 2005

Bojkotta Eriksdalsbadet!

Igår var jag på Eriksdalsbadet. Eftersom det är sommar blev det utebassängen, innebadet är förresten rätt dyrt. Man kanske - kanske - kan förstå att det är dyrt, för därinne får man ju ett visst mervärde: flera bassänger, bubbelpooler, äventyrsbad och allt vad det nu är. 65 spänn kostar det. Dyrt - men okej.

Utomhusbadet är ett rektangulärt vattenfyllt hål i marken. Det finns förvisso ett par mindre bassänger också - för småbarn, men de är knappast aktuella för mig. Stora bassängen bjuder på ett rätt rejält busliv. Jag såg folk slänga ett par stolar i vattnet. Regeln att man ska simma åt rätt håll följs inte särskilt väl. Men okej - man väntar sig inte mer, man har ett utomhusbad som ett ganska badstrandslikt alternativ bara.

Så att bada utomhus borde vara billigt, för mervärdet är ju egentligen ganska lika med noll. Vad kostar det då? Femtio (50) kronor! Vad i helvete? Är det meningen att ett bassängplums ska jämställas med ett biobesök eller? Är inte Stockholms bassänger egentligen en sorts service? Såhär står det på
Stockholms stads webplats:
På idrottsförvaltningen arbetar vi hårt för att ge alla stockholmare möjligheter att förbättra sin livskvalitet genom motion och friskvård. Var du än bor i Stockholm är det nära till parker, motionsspår, vandringsleder, bad och strandpromenader. Det finns även ett rikt utbud av idrottsanläggningar, sim- och idrottshallar. Grunden för en god folkhälsa är lagd och en mängd satsningar görs för att invånarna i Stockholm ska må bättre.

"För att invånarna i Stockholm ska må bättre" - okej?! Jag tycker det bara handlar om att dra in så mycket stålar som möjligt. Men tänk om det är såhär då, att det är en väldigt trevlig och serviceminded personal som jobbar där, att det är dem som ger mervärdet. Icke!

Vid pass femtiden frågade jag nån som tömde en papperskorg om när det stängs. Han svarade att man ska vara uppe ur bassängen vid kvart i sju, och att de stänger sju. Det var bara en fråga i förbifarten och ett svar i förbifarten.

Typ klockan sju var det rätt lite folk kvar. Man höll på att torka sig och plockade upp efter sig. Någon kommer då stormande emot oss. Högröd ansiktsfärg och stirrig blick. Det var papperskorgtömmaren: "Jag saaaaade ju till er att vi stänger sju!!!!!!!!" Vi blev rätt förvånade över hans märkliga attityd. Men okej, sade vi, vi är på g.

Så vi släntrar mot utgången. En megastor turkisk familj sitter kvar vid en bänk. Käkar och har trevligt. Barnen spelar lite boll. Olika åldrar - några muskulösa tonårsgrabbar. Det är uppenbart att de inte tänker gå i första taget - de har ju trevligt. Dessutom tror jag de flesta tolkar "stänger" som en rikt-tid, en tid att hålla sig till. En tid när man börjar gå. Inte en grundlag med dödsstraff.

Jag sneglar på den högröde papperskorgtömmaren. Han stirrar rakt framför sig. Det märks att det tydligen är svårare att skrika på detta glada gäng, än på mig, Paola, en fyraåring och en elvamånaders. Han går kvickt förbi.

Vi stannar upp, jag och Paola. En solstrimma skiner genom ett träd, ner på Edit i barnvagnen. Paola tar fram kameran för att ta det klassiska gulliga sommarkortet. Klick. Småspringande steg på gräsmattan. "Kaaaaameraaaförbuuud!!!!" Shit, den högröde igen. Va, får vi inte ta kort på barnen, varför inte då? "Pedofiiiler tar kort här på Eriksdal, därför har vi förbuuuud!! Stoppa undan kameran nu!". Men vi har ju tagit kort här i alla år. Är det nåt nytt? Men det visste han inte svaret på.

När vi var framme vid utgången träffade vi på en annan personalsnubbe. Han kanske går att prata med, tänkte vi:

-Hej, stämmer det att det är kameraförbud?
-Ja.
-Jaså. Står det någonstans?
-Ja, det står på en skylt utanför. (Det gjorde det inte).
-Är pedofiler som tar kort verkligen ett så stort problem här, att man inte ens kan ta uppenbara "familjekort"?
-Ja, de är överallt.
-Men vad gör ni då om ni ser nån man som tar kort härinne?
-Vi kvarhåller honom och kallar på polis. (Tveksamt ...tveksamt om man får göra så).
-Men om nån står utanför staketet och tar kort in då?
-Då springer vi ut och tar honom. (Uj vad tveksamt).
-Men om nån står däruppe (pekar på en mur långt borta och högt uppe där jag själv skulle kunna tänka mig att plåta en fin vybild från) och plåtar då?
-Då springer vi dit och tar honom. (Hmmm).

Vi avslutar besöket. Att ligga på i pedofiljakten är lovvärt, men kan det inte vara lite rim och reson? Särskilt när det är uppenbart att det så att säga hålls inom familjen. Och hur gör de nu då, när mobilernas megapixlar blir allt finkornigare - förbjuder mobiler?

Det finns i och för sig
ett formulär på Stockholms stads webplats, där man kan lämna synpunkter. Men det ids jag inte. För har man utbildat en sån trist personal, och har man satt ett sånt högt pris, så är man nog inte särskilt mottaglig för synpunkter. Jag nöjer mig med att göra som jag tycker man skall göra när man inte gillar en restaurang, ett bad eller vadsomhelst:

Bojkotta skiten!!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag har varit på Eriksdalsbadet i sommar och det är en fröjd jämfört med gratisutebadet Älvsjöbadet. Där hittar du papperskorgar, öl/läskflaskor i bassängen, toaletterna luktar skunk och folk sitter och äter mat och lämnar kvar skräpet. De som jobbar här har det klart mer jobbigt eftersom de som kommer dit inte värdesätter att det är just gratis. Att betala 50 kr för att få bada på ett snyggt och trevligt bad är billigt. Att bara betala 65 för att få bubbelpool, bastu och tillgång till flera bassänger är ju vrålbilligt. Jag fattar inte varför du klagar. Räkna lite på vad det kostar att driva en sådan anläggning. /Kommentar från en arbetslös person som uppskattar Eriksdalsbadet!

Anonym sa...

Anonymous: Jag skrev det här för ett år sedan ungefär, och jag var antagligen rätt sur då. Förmodligen hade den där vakten riktigt dålig attityd. Jag har varit på eriksdal flera gånger sedan dess - så det blev inte mycket med bojkotten.