tisdag, februari 14, 2006

Alla hjärtans dag



Jag vet inte hur Metro ser ut i resten av landet idag, men här var den i alla fall rosa (pdf). Det är den för att det är "Alla hjärtans dag" idag, eller "Valentins dag" om man vill leka amerikan. Jag gick in i Nationalencyklopedin och kollade upp varför det firas (hackar upp texten lite):
Alla hjärtans dag infaller på Valentins dag 14 februari. Den är uppkallad efter ett romerskt helgon, som led martyrdöden denna dag år 270 [ ... ] Sedan medeltiden har i England, Skottland och norra Frankrike den ogifta ungdomen sammanparats denna dag genom lottning. De som drog den högsta vinsten utsågs till varandras Valentin och Valentine. [ ... ]

Till Sverige kom Valentinsfirandet från USA. Den där vanligaste Valentinsymbolen är ett kort, som skickas anonymt till någon man hyser ett hjärtligt intresse för. Den som får det största antalet sådana kort anses som sig bör vara den som är mest populär. [ ... ] I Sverige introducerades Valentindagen av blomsterhandlarna, som döpte om den till alla hjärtans dag.

---
Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: