måndag, mars 20, 2006

Journalistiken tappar i trovärdighet

För ett tag sedan gick Metro ut och sökte "ambassadörer". Man ville täcka hela Stockholm, och inte bara innerstan. Typ. "Ambassadörerna" skulle utrustas med en sjyst mobil, samt få ett par dagars "journalistutbildning". Betalningen skulle bli superduperlåg.

Nu har journalistförbundet reagerat
läste jag på svt.se. Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom säger:
Man vill förbilliga produkten på alla jädrans sätt. Om vi inte reagerar när man påstår att journalistik som kan utföras av vem som helst och utan särskilda kunskaper kommer vi att mista vår trovärdighet och journalistiken tappa i betydelse.

"Utföras av vem som helst", "Mister i trovärdighet". För tre år sedan, innan jag hade börjat läsa bloggar - då hade jag kunnat hålla med. Men nu vet jag att det finns m a s s o r av människor därute som skriver mycket bättre än många journalister - och med högre trovärdighet.

Sin trovärdighet tappade de riktiga journalisterna för länge sedan. Och vad trevligt sen, att vi kanske får läsa saker av folk som inte har hög lön som morot, utan intresse för skrivande. Och ännu bättre - som inte bor i de flottaste stadsdelarna.

---
Andra bloggar om: ,

12 kommentarer:

Ilva sa...

mmm, journalister hor da inte till min favorityrkesgrupp sa jag ar helt inne pa din linje!

Anonym sa...

hmm.
Kluven.
Ett exempel är Fredrik Virtanen. Jag stör mig på när han kallar sig journalist. Journalist är man efter att ha genomgått en utbildning. Inte för att man skriver krönikor eller blogg i Aftonbladet. Han borde kalla sig skribent istället. En gång beskrev han sig som "trött gammal rockjournalist" eller något i den stilen. Jag skrattade ganska länge. Ett elakt skratt.
Men sen håller jag med om att många krönikörer och bloggare är mycket bättre skribenter än en hel del utbildade journalister. Men det känns fel att man ska få kalla sig journalist sådär hur som helst bara för man skriver i offentliga rum.

För Stationsvakt, i Malmö, Amishka.

Anonym sa...

ilva: jag har inget emot journalister, men lever bland "vanligt fölk" gör de ju inte för det mesta.

Amishka: Skribent, och varför inte publicist - de känns också en aning pretatiösa.

Anonym sa...

Hallå här, nu är vi väl ändå ute och cyklar ganska vilt?
Alla journalister går inte att dra över en kam. Vi är jättemånga! De flesta både är och lever bland vanligt folk.
Sen finns de de av oss som har utbildning, och de som är självlärda. Det finns de som har moral, integritet och intelligens - och de som inte har det. De som tjänar mycket och de som är luspanka jämt. De som är trötta och cyniska eller pigga och hoppfulla.
Så det så!

/Anna: luspank, trött men snäll

stationsvakt@gmail.com sa...

Anna: Såklart menar jag inte fattiga du. Det jag främst tänkte på var ett tv-program för ett tag sedan, där de stod utanför radiohuset i stockholm och bad journalisterna sätta en nål där de bodde på en karta. Snacka om att det blev tjockt av nålar främst på söder och ösrtermalm, och lidingö och djursholm.

Leszek Bonikowski sa...

Journalistförbundet och Agneta Lindblom med tillhörande bihang av semijournalister ägs av ELIT och Bonnier. Klart de blir sura. Samtidigt är det okej med en hel mediasfär fylld av lågkvalitativa abnormiteter som gör fåfänga försök till seriös journalistisk, så länge de kommer från rätt "socialgrupp".

Martin Klasch sa...

Då så, Nisse. Här får du en pinne att slåss med och en lapp där det står "vakt" å så släpper du in de som ser snälla ut men inte de andra, typ. Ok?

Anonym sa...

bonokowski: Sedär! ELIT-listan. ;-)

p-e: Va?! Kan du min arbetsinstruktion?

Leszek Bonikowski sa...

Oj! Känsligt läge...

Anonym sa...

bonokowski: Eller hur :-)

Anonym sa...

Ebba von Sydow i Nyhetsmorgon igår: "som modern journalist....."
Modern.

Anonym sa...

amishka: De kanske menar att hon är journalismens moder?