onsdag, mars 08, 2006

Pannan

Jag har ofta funderat över formen på folks pannor. En del har helt vertikala pannor, som garageportar nästan. Några har sluttande, som barnbacken på lilla slalomskolan. Vissa har tjocka, välvda ögonbrynsbågar, nästan som om det döljs ett par ordentliga ögonbryn under huden. Och andra har en bula ovanför och mitt emellan ögonen. Som jag till exempel.



Varför är det så? Inom djurvärlden ser man inte alls lika stora variationer. Hur kommer det sig att människor skiljer sig åt så mycket, när det kommer till pannor? Ja, näsor och resten av kropparna varierar sig också ordentligt inom människoriket, men här snackar vi pannor.

I Star Trek, där gör de det lätt för sig. Ska man fläska fram en figur från planeten X, jag då sminkas en konstig panna fram. Vips! - en alien. Det blir väl billigast så.

Varför skiljer sig pannor - och hela huvuden - så mycket från varandra? I filmens värld brukar det vara så här. Stort huvud upptill, med mindre ansikte och haka = Intelligent. Stort huvud nertill, alltså stor haka men liten knopp = Ointelligent. Litet huvud men med tangorabatt = Smart och vesslelik. Litet huvud med ögonbryn formade till förvåning = Byfåne.

Vad har min "knöl" för funktion? Jag vet inte, men jag gissar att i händelse av jordens undergång, när bara ett fåtal människor måste försöka överleva i de nya, farliga förutsättningarna som har uppstått - då kommer knölen visa sitt rätta ansikte. Men hur? Jag tippar att det kommer att ha med telepati att göra.
---
Andra bloggar om:

19 kommentarer:

Anonym sa...

Det kanske är en sorts 'regntak', så att man inte ska få allt regn i ögonen.

Anonym sa...

desireé: Njä, dåligt regntak. Men den funkar bra att skjuta upp glasögonen på.

Anonym sa...

Jag har en knöl i nacken, betyder det att jag är felvänd?

Anonym sa...

sussi: Nej, men att du är puckelryggig, och har stått alldeles för länge på händer. ;-)

Anonym sa...

johnny, får man låna din profilbild till ett blogginlägg om jag hänvisar till din blogg?

Anonym sa...

mickey: Du får låna vad du vill, och behöver inte hänvisa.

Anonym sa...

Jo, det är alldeles tydligt ett tredje öga som hukar där, färdigt att telepatera!

Ilva sa...

Det ar ju for att det var meningen att du skulle bli skadis med aliens som specialitet och knolen finns dar for att underlatta sminkningen! fattar du val!

Anonym sa...

barbra: Bra, jag visste det!

ilva: Får jag mer betalt då tro?

Anonym sa...

Det är ju en geniknöl, visste du väl!

Du har fått en utmaning i min blogg! *vinkar*

Anonym sa...

Sanningen är att de som har stora hjärnor i förhållande till sin kroppsstorlek är intelligentare. Mängden och densiteten av prefrontalcortex, det som sitter precis bakom pannan verkar vara det som är viktigast.
Sedan finns det tydligen människor som har 150 gramshjärnor som skvalpar runt i en ocean av ryggmärgsvätska och ändå är högintelligenta, så något absolut samband är det inte.

Anonym sa...

snigel: Jag såg, vi får se.

ano: prefrontalcortex - vilket jäkla ord på en del av kroppen. Det märks att det är nåt mer komplicerat än till exempel: Tå.

magnus sa...

Då kan man skippa internet och allt orerande! Tills dess det finns knöllösa homo sapiens kvar så får man kommentera.

Det kan ju vara intressant för dem att veta detta också!

/en annan knöl

Anonym sa...

magnus: vi knölar borde bilda en fackförening, eller en intresseorganisation - eventuellt en terrorcell.

Anonym sa...

intressant att lägga märke till en faktisk likhet mellan den där gipsprofilen och åsnan högst uppe till höger...samma knöl...

Petra

Anonym sa...

petra: faktiskt, det såg jag inte förän nu.

Anonym sa...

Det kan inte vara så att:
Bakom varje bloggande geni finns en knöl. Alternativt framför, strax ovanför.

Anonym sa...

håkan: Eller inom.

Anonym sa...

petra:

Tack för att du sa det, jag såg det jag med, fast jag ville inte säga nått för det skulle ha kunnat uppfattas som lite elakt menat, men det är det ju inte...