tisdag, mars 14, 2006

Systematisk tänkande = lite empati

Sånt här är intressant. Jag läser en nyhet från den 21/2 på Vetenskapsradions hemsida. Det har visat sig att:
Antalet barn som får diagnosen autism ökar i Sverige, liksom i övriga västvärlden. Nu tror brittiska forskare att en del av ökningen kan bero på att fler personer med utpräglat systematiskt tänkande får barn tillsammans än tidigare.

Och det läskiga är, står det vidare, att "Ju mer plats det systematiska tänkandet har i hjärnan desto mindre plats verkar det finnas kvar för empatin".



Förr gifte flickor upp sig, och killar ner sig. De nördiga killarna var tvungna att vänta tills de blev rika på sin nördighet och då "få" en Fröken Sverige-tjej. De snygga (men spåniga) tjejerna avverkade under tiden ett gäng snyggingkillar, innan de sedan vaknade upp, och då parade sig med nörden.

Hur nördtjejerna gjorde under tiden vet jag inte. Nu dock, har nördarna ändrat smak. Nu parar sig nördarna med nördinnorna. En farlig utveckling som skapar robotar - smarta men empatilösa.

Som tur är så står nog bodybuilding inte högt i kurs hos de systematiskt tänkande människorna, så nån terminator slipper vi nog stöta ihop med. De går fortfarande att brotta ner.
---
Andra bloggar om: ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är nog mer att deras barn blir gravt autistiska. Silicon Valley har en extrem överepresentation av autistiska barn som man misstänker härrör från alla "nördiga" föreningar.

Även om autister har lite eller ingen empati så är de knappast en grupp man behöver oroa sig för i det avseendet. De brukar faktiskt vara naiva och lättlurade.

Psykopater däremot kombinerar empatibrist med impulsivitet och en enastående förmåga att ljuga och manipulera. Och även de blir alltfler.

Anonym sa...

Jag tror inte en sekund att systematiska människor får autistiska barn. Isåfall är det autistiska föräldrar som får autistiska barn, men det är något helt annat, och jag tror inte att det är en förklaring till ökningen heller.
Det har så vitt jag vet inte gjorts någon som helt undersökning av gemensamma nämnare i autistiska barns liv.

Anonym sa...

Beror det inte på att samhällets krav är större idag?

På 50-talet fanns det inget krav på att visa känslor, eller att kunna kommunicera oavbrutet nästan dygnet runt. Med dagens krav är det fler som inte hänger med helt enkelt.

Anonym sa...

paradigm/ anna: Jag tror inte heller så mycket på det där som stod på vetenskapsradion egentligen. Men tanken är ändå intressant, även om den bara är en liten gnutta sann.

desireé: I så fall kanske detta är en slags evolution?

Anonym sa...

Krisistan Gerner - en av alla de "östexperter som härjade i svens media på 90-talet - hade en liknande tes om DDR. Han menade att under 60-och 70-talen var det de smarta coh försigkomna som tog sig ut förbi Berlinmuren. Kvar blev rötägg, soffpotatiar och troende hardcore-kommunister.
Att vara kvar i Östtyskland 1989 var alltså i sig ett underbetyg. Rätt åt dem att de blev överkörda av den västliga ångvälten efter 1990...

Anonym sa...

magnus: Å andra sidan var det nog också de dumdristiga och osmart farosökande som tog sig över. Även de jobbigt näriga typerna. medans de stabila och plikttrogna blev kvar.

Men om det är så som du säger så är flyktingarna den nya gräddan i sverige, medan vi som inte tog oss till USA vid förra sekelskiftet är potatisarna.

Anonym sa...

Ja, man måste ju vara en idiot för att inte riskera livet (eller tio år i saltgruvan) i ett skutt över Berlinmuren om man lever i Östtysklland 1977...
Men varför har vi inte en stor emigration från Sverige till Ukraina och Ryssland idag? Där är skatterna lägre, den petiga kontrollen mindre och de behöver vår kompetens.

Anonym sa...

magnus: Eller hur. Dessutom har de ju svenska flaggan där också.

Anonym sa...

De har dannebrogar i Pakistan också. Go east!

Anonym sa...

magnus: Ja! det flaggar vi för.

Martin Klasch sa...

Jag tycker det hela känns som en alltför "logisk" förklaring till problematiken men din "gubbe" var bra!

Anonym sa...

P-E: Pappa - gammal järnvägsarbetare. Mamma - skolintendent. Resultat - en son som ritar fina gubbar.

Martin Klasch sa...

fin kombo!

Anonym sa...

p-e: Ja, på ritfronten har den visat sig lyckad. :-)