onsdag, juli 19, 2006

Fångarnas "heder"

"Hagamannen" blev dömd till 14 års fängelse, och nu sitter jag och läser läsarkommentarerna till Expressens artikel. Här har jag plockat tre av dessa.
Sätt Haga mannen på en vanlig anstalt, låt han få umgås med vanliga intagna, dom har en heder som inte han har, där kan han få lära sig någonting om livet.

Men han kommer att ha ett helvete på kåken. Våldtäcktsmän och pedofiler är de lägst stående på anstalterna idag. Så han kommer att få känna av sin egen medicin.

Livstidsfängelse och sedan bli placerad på en anstallt där han får möta verkligheten som den är, för sådana som han.
Det finns en heder hos våra intagna, man rör inte ostraffat en kvinna så enkelt är det. Sätt honom på en anstalt som Kumla. Hall eller liknande. Låt han få umgås med dom normala fångarna.

Alltså, denna "heder" bland de "vanliga" fångarna undrar jag lite över. Jag har hört om den i hela mitt liv, och den tjatas om av alla som om den vore nån slags sanning. Jag tror det är en myt. Jag tror att intagna människor snarare har närmare till våld mot kvinnor än "vanliga människor".

Det är möjligt att det stämde förr, när fångarna hade svarta slokmustascher och var som hämtade ur gamla filmer. Typer som kanske hade drivits till en brottskarriär pga av fattigdom. Det är möjligt att de hade nån slags "bonnheder" i sig. Men hur det är nu vete fan. Jag tror som sagt att "fångarnas heder" till stor del är en myt som har blivit upphöjd till sanning.
---

Andra bloggar om: ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

lite smålustigt att andra tunga brottslingar då framställs som "goda" för att de skipar rättvisa bakom lås och bom.

men det är väl så att folk inte bryr sig att en pöbel gått loss på en människa bakom lås och bom. Jag vet att jag inte gör det.

Men du har nog rätt där att det är lite mer myt än sanning.

gött att du också sitter framför datorn en sådanhär dag :)

Anonym sa...

el: Men snart sticker jag - till överskottslagret. Avlämnar rapport ikväll.

Anonym sa...

happy hunting ;)

Anonym sa...

Håller helt och hållet med.

När det snackas om kriminella gäng exvis Hells Angels och Bandidos eller fotbollsfirmor så ska det jämt tjatas om deras heder och moral. Jag tror att det dels handlar om smart marknadsföring från de olika gängens sida och dels en seglivad förbrytarromantisk myt (som underhålls bl.a av Hollywood).

Tjyvaheder har aldrig funnits. Men klart att det finns sadistiska fångar som säkert passar på att spöa upp sexualbrottslingar eftersom de mer eller mindre fått carte blanche.

Anonym sa...

el: Det blir imorgon istället.

ano: Exaktamente!

Anonym sa...

La Reina: Vilken bubbelmoral alltså.