onsdag, november 15, 2006

39 700 - ändå för mycket

Vänsterpartisten Marianne Berg vill sänka riksdagslönerna till 39 700 kronor i månaden. Vad tycker Aftonbladets läsare (i skrivande stund) ? Jo:



Grejen är att om man pratar med i stort sett vem som helst, så tycker de flesta att riksdagsmännen tjänar för mycket. Och grejen är den att jag tror att de flesta tycker att en sänkning till 39 700 är ett skämt.

Fan, om de är våra representanter, då är det väl självklart att de ska tjäna samma som en svensk drar in i genomsnitt. Alltså räknat från den fetaste plånboken till det fattigaste socialbidraget. Det kanske blir 39 700 ändå, vad vet jag. Sen kan ju deras respektive partier ge dem extrapengar om de vill.

Så tycker jag. Men av erfarenhet har jag märkt att det jag tycker är självklarheter, och det jag tror att alla andra tror - det överensstämmer sällan med verkligheten. Tyvärr.

---
Andra bloggar om: , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, det är ju rätt mycket jobb med att vara riksdagsman med, särskilt för de mindre partierna. Man är iväg från familjen hela veckorna och man får speciallevernas av post på lördagar för att man får så mycket post att det krävs. Men visst, det finns alltid de som har det värre och har mycket sämre betalt...

Anonym sa...

Tankefel: "Fan, om de är våra representanter, då är det väl självklart att de ska tjäna samma som en svensk drar in i genomsnitt" är ett gravt tankefel.

Åtminstone vill inte jag ha en riksdag fylld av folk som är "som svenskar i genomsnitt" å huvudets vägnar.

(Fast det kanske vi har. Sedan länge. Annars hade väl inte den gudomlige Hjalmar Söderberg sagt så här: "Det är naturligt att dumbommarna är i majoritet i riksdagen: de är i majoritet i folket."

Anonym sa...

zibbo: Jag gör gärna det jobbet för 25 000. Inga problem.

skrivkramp: Menar du att riksdagsmannen i gemen skulle vara smartare än svenne banan i gemen? Det tror inte jag.

Anonym sa...

Att säga att höga löner beror på hårt jobb är väl som att säga att lågavlönade inte gör nåt för sina pengar.

Häromdan träffade jag några, som på fullt allvar, menade att lågavlönade får ju alltid socialbidrag om de behöver nåt (typ glasögon, tandläkare). Behöver jag berätta att jag inte uppskattade sällskapet?

Anonym sa...

desirée: Nä, det behöver du inte.

Anonym sa...

Jag en klok vän som påtalade för mig att om politikerlönerna är för låga så är de också lättare att de blir korrumperade.

Anonym sa...

anonym: Ja, kanske det .. på tal om att det ofta finns väktare med i bakgrunden på värdetransportrån. Till exemplel bara.

Anonym sa...

"Menar du att riksdagsmannen i gemen skulle vara smartare än svenne banan i gemen?"

Ja, Det hoppas jag verkligen, verkligen, verkligen!

Anonym sa...

Skrivkramp: Jag tror inte att de är det. Jag tror inte Mensa skulle kunna plocka många medlemmar där. Å andra sidan kan jag ha fel - jag är inte precis utsatt för nån Mensa-headhunting själv.

Anonym sa...

Men en riksdagsman är ju aldrig ledig från sitt jobb. Han/hon kan inte gå hem och sluta vara riksdagsman, utan måste alltid vara beredd på att möta människor som vill att de ska svara på något. Vi vanliga dödliga slutar arbeta när våra pass är över och vi behöver inte vara oroliga för att få hela våra liv granskade elelr bli uthängda i media. Om någon ställer en obekväm fråga till oss när vi är lediga kan vi alltid be dem att dra åt helvete utan förlora jobbet. Vi kan faktiskt göra vad tusan vi vill på fritiden utan att förlora jobbet. Jag tycker de har rätt till en högre lön än svenne banan.

Anonym sa...

pontus: Fan vad alla kramar riksdagsmän!

Thomas O. sa...

Du hann före... Jag blev bara tvungen att blogga om detta - jag också.

Anonym sa...

Riksdagsmännen är alldeles säkert intelligentare genomsnittet. Men borde de ha mer betalt för det? Att hög lön inte skyddar mot korruption har väl de senaste affärerna visat - folk som badar i pengar försöker ändå smussla till sig några tusenlappar till.

Hög intelligens verkar inte heller vara så viktigt även om det vore bra om de låg över snittet. Men det gör ju alla som kan läsa och skriva ordentligt.

Kanske vore det bättre om lönen var låg. Så att mer idealistiska personer kom in istället. Idealism är väl vad det främst borde handla om?

Anonym sa...

thomas: Jag såg. Tack för att du skrev att jag var påhittig. :-)

Paradigm: Visst. Det finns säkert idealistiska personer - längre "ner" i de olika partierna - som gärna skulle jobba för mindre pengar.