torsdag, november 30, 2006

Soldater

Varför blir man FN soldat? Jo för krigarlivets skull! Det vore ärligare att söka till främlingslegionen men där kalkyleras det öppet att man dör på riktigt och några droger är det inte tal om, inte kul alltså.....
Ovanstående är en kommentar till Expressens artikel om att "FN-soldater våldtar barn". Faktiskt, utan att egentligen ha något på fötterna, så känns det som om det ligger en sanning i det där.

Jag har genom åren kommit i kontakt med ett antal personer som har tjänstgjort som FN-soldater, och flertalet av dem har varit riktiga stridspittar. Det där om att man hjälper utsatta i andra länder har mest varit en fasad. Det är mitt intryck i alla fall. Såklart finns det seriösa typer, men bland dem jag har träffat har det varit ett fåtal.

Det verkar, enligt min erfarenhet, vara samma sorts människor som söker polisyrket, i stort sett; mjuka på utsidan men hårda på insidan (utom när de har befunnit sig i sällskap med likasinnade - då har de varit "hårda" rakt igenom). Men man ska inte generalisera som jag gör. Det stora flertalet är säkert bra människor - bara att just jag inte har träffat dem.

Det finns en annan utlandsgrej också:
Nordic Battlegroup. Det är det som i folkmun kallas "EU:s insatsstyrka". Tittar man inuti sidorna på information om gruppen så ser det ganska gulligt ut, men kollar man in bannern, den som ska dra intresserade dit, så liknar den mest en cool filmaffisch.



Och vilka sökande får man då?

---
Andra bloggar om: ,
Pingat på Intressant.se

Inga kommentarer: