tisdag, februari 27, 2007

Danskt filmande

På tal om dansk film så pratade jag och Paola om sådan i telefon imorse. Jag tyckte att om man tar vilken dansk film eller tv-deckare som helst, och jämför den med en likvärdig svensk - så är den danska alltid bättre. Jag tror förresten inte att jag är den enda som tänker så.

Vi snackade om skillnaderna. Hon hade fått för sig att danskar på film inte är lika Ellos-katalog-sminkade och uppstylade klädmässigt som svenska, och att detta - bland mycket annat - gör en skillnad. Att nån slags autenticitet går förlorad för svenskarna.

Vi kom på att ett kul experiment vore om varsitt filmbolag, i varsitt nordiskt land, fick göra film på ett och samma manus. De skulle få veta vilken miljö den skulle utspela sig i. Vad skådisarna skulle säga (det behövde inte vara exakt), och ungefär hur lång filmen skulle vara (en kvart lät lagom). Kort sagt - de skulle göra samma film, men på sina egna vis.



Tyvärr tror jag inte den svenska filmen skulle vinna jämförelsen. På nåt sätt tycker jag att svenskt filmskapande har fastnat i något som känns som de tidiga såporna - Varuhuset och såna.
---
Andra bloggar om:

Inga kommentarer: