onsdag, februari 14, 2007

Skaffa besökare

Att skaffa besökare till sin blogg är vad bloggandet i mångt och mycket* bloggandet handlar om. Det visar inte minst Twinglygrejen. Det "ska" ju inte vara så. Man ska ju skriva för att man gillar det, och det borde räcka. Men även den allra finaste bloggmänniska faller då och då för besöksdjävulen.Därför kryllar bloggvärlden av olika bra tips på hur man drar besökare till sin sida. Allt ifrån hur man fuskar med statistiken, till hur man skriver så bra och fint att besökarna kommer tack vare det. Nu ska jag bidra med ett tips.

Det finns sällan plats för några fördjupningar eller förklaringar i tidningarnas artiklar. Hänvisar de till ett namn eller en plats eller en företeelse, skriver de oftast det ordet med tjock text. Att de skulle länka till en sida utanför deras egen tycks vara för mycket begärt.

Detta är bra - för dig. Många funkar som så, att läser de artikeln och inte är helt på det klara med vad det tjocktextade ordet är för något, så googlar de. Och oftast får de leta både här och där innan de får klarhet. Ofta på utländska sidor.

Där kommer du in i bilden. Du tar reda på vad ordet/platsen/företeelsen är för något. Du kollar Wikipedia och allt möjligt. Sedan bloggar du om saken. Du gör en sammanställning - en förklaring. Dessutom använder du ordet som rubrik.

En sån post ger ingen omedelbar respons. Du får sällan kommentarer på en sån. Men utslaget på lång tid kommer du att upptäcka att just den posten har en liten, men dock stadig, besöksström. Såna poster är en slags stapelföda för din blogg.
---
Andra bloggar om: ,
---
* Uttrycket "i mångt och mycket" ger tvåhundra vuxenpoäng. Jag är redan vuxen, så jag behöver dem inte. Men jag gillar det.

11 kommentarer:

Desirée sa...

Fint? Jag läser det jag gillar, resten struntar jag i. Samma sak när jag skriver.

Johnny sa...

desiree: Så är det. Det är svårt att hitta beskrivande ord. Så jag skrev fint.

Mattias sa...

Men hittar man verkligen besökare som är intresserade av det man skriver om då?
Det finns massor med sätt att få fler besökare, men det man vill ha är ju fler läsare...

Johnny sa...

mattias: Jo jag tror det. De där besökarna till gamla poster letar ju efter någonting, och hittar det förmodligen då. Och vem vet - en av hundra kanske återkommer.

Timo sa...

Godmorgon.

Visst skriver de flesta blogg för att någon skall läsa den, annrs hade man väl skrivit en privat dagbok.

Efter att ha bloggat i drygt 4 månader så ser jag att de flesta besöken idag kommer på sökord till "gamla" inlägg.

Vill passa på att tipsa alla som läser detta om netvibes ! (En julklappssäck för vuxna som gillar data och RSS-flöden) !!!

Skrev föresten om det på mig blogg..

:-)

Allt gott / Timo

vhcfan sa...

Det är ju skillnad på besökare och läsare. Men ju fler besökare, desto fler (?) läsare. Jag vill gärna tro att folk kommer tillbaka till min blogg för att jag skriver så ruggigt bra o intressant. *ler*
Jag tror också att jag får fler läsare för att jag lämnar min bloggadress på sidor som är intressanta för mig, på så sätt kan man hitta nya läsare som är intresserade av samma saker som jag. Häpp! *snurrigt fredagsteoriblubb*

Johnny sa...

Timo: En som gillar netvibes är salt. Hon har till och med en netvibes-skola.

vhcfan: Gillar man hockey är säkert din blogg ett måste. ;-)

Björn sa...

Tja, jag har väl tre principer som jag försöker följa:

1) Ha något relevant att säga (fast det är ju iofs jag själv som avgör om det är relevant)
2) Säg inte samma sak som det man länkar till, utan försök kommentera istället för att referera.
3) Var synlig på så många ställen som möjligt, så brett som möjligt.
4) Besökare är läsare - de vet bara inte om det ännu. :)

Johnny sa...

björn: Bra tips. Det dyker upp tips lite här och var just nu. Det har det väl alltid gjort, men det har ökat efter Twingly-grejen. Nån borde göra en snygg hemsida - den ultimata bloggbibeln, liksom.

Åsa sa...

jag skriver det jag gillar men klart att det är mycket roligare om man vet att någon vill läsa det

sen får det inte bli en hysteri över detta, just nu fokuserar media något enormt på detta..

Johnny sa...

Åsa: Och det är jäkligt lätt att fall in i lämmeltåget.