tisdag, mars 20, 2007

Kändislistan

Nu har Beta Alfa nämnt bloggen, så då kan lika gärna jag med göra det. Jag hade känslan av att jag skulle vara lite snaskig om jag gjorde det. Det handlar om bloggen Stureplan Ocensurerats post: "Mjölsnokarna avslöjas".

Det handlar alltså om människor som suger in vitt i näsan, människor med viss kredibilitet i folks ögon. Några namn ur listan (som jag naturligtvis inte kan bedöma sanningshalten i):

Martin o Anders Timell - Programledare i tv respektive restaurangchef och radiopratare.

Fredrik Virtanen - Joornalist, tv-kändis och bloggare.

Fredrik Strage - Journalist och författare.

Annika Leone - Redaktör, Expressen Fredag.

Först och främst skiter jag i om du och jag knarkar till det på fredagskvällarna. Vi är rätt anonyma typer trots allt, och vad vi pysslar med har inte speciellt stor inverkan på jordens rotation. Men det är annat med kändisar.

Jag är lite emot att kändisar måste vara förebilder. De är också människor. Däremot stör jag mig på att man "lyfter fram" pundare. Men, säger kanske du, man är väl inte pundare bara för att man provar på då och då? Nä, i och för sig, det är man väl inte.

Men det är ett slags lurendrejeri man som läsare/tittare/whatever utsätts för. Det där med att "lyftas fram" handlar om att ställas ut som exempel. Ta Martin Timell (om det är sant) till exempel. Han framställs som en grannen Flanders-typ, fast med en udd liksom. Händige snubben som man kan luta sig mot när det blåser. Men om man fick reda på att det var en Thorsten Flinck som dolde sig under flanellskjortan - skulle man då känna sig tryggt lutad. Nix.

Det är det jag menar med lurendrejeri. Man blir liksom itutad att här har vi en grej - men du som läsare/tittare/whatever får liksom bara en bild serverad, och vad grejen egentligen är för något vet bara "grejen" och den som serverar den. Du själv är en fåne som bara sväljer.
---
Andra bloggar om: ,

18 kommentarer:

Desirée sa...

Sånt brukar lysa igenom, förr eller senare.

Johnny sa...

desiree: Inte i Martins fall. Inte som jag har märkt. (Om det är sant).

Desirée sa...

Till och med jag vet att han har gjort mindre lyckade framträdanden innan han blev tv-snickare.

Johnny sa...

desiree: Bullen var det va.

Desirée sa...

Nej, han var anlitad till olika krogrelaterade jobb runt om i landet, efter Bullen. Många blev såklart besvikna eftersom han inte alls var som i Bullen.

Johnny sa...

desiree: Ryktet säger att han inte är jättetrevlig. Men å andra sidan, vem är det?

Fotbollsnörden Ronaldinha sa...

Om folk skötte sina jobb och inte skadade andra så borde de kunna göra vad de vill på fritiden. Men innehav och (miss)bruk av narkotika är olagligt.Att namnge folk i media kan också vara olagligt. Egentligen är knarkare som skadar både sig själva och sina närmaste tragiska figurer, vare sig de är kändisar eller ej.

Johnny sa...

fr: Det jag stör mig på att de framställs och framställer sig själva som så rekordeliga.

lovisa sa...

psykopater brukar göra så (jag vet inte vem som är det) framställa sig själva som rekordeliga, det är det som är kruxet lasermannen
har du läst boken förresten?? lasermannen

lovisa sa...

fast han var ju över gränsen.. jag menar gav märkliga vibbar mer än den andre
usch nu kom jag på en vad hette han nu, bundy??
jag feberyrar

lovisa sa...

al bundy??

Johnny sa...

Lovisa: lasermannen var skitbra, både som bok och film.
Du menar Ted Bundy.

Coola Morsan sa...

Jag tycker att det är lågt att hänga ut folk på såna här listor, byggt på skvaller.
Andra droger då, de som äter olika typer av ångestdämpande ihop med alkohol, som super ner sig, tar tränings- eller partydroger. Problemet med droger blir inte mindre av att man snurrar omkring och sprätter namn.

Det ligger i samma anda med folks fotande och filmande på krogen. Folk deltar inte - de är där och nosar runt, intrigerar, samlar material, iakttar, noterar. De är dom som skulle svartlistas ordentligt, som sociala miljöförstörare.

lovisa sa...

ja Lasermannen var verkligen skitbra, svårt att toppa en sån bok otrolig research m m
Filmen såg jag inte, var rädd att bli besviken fast andra sa den var bra
Ted Bundy ja.. minns nu

lovisa sa...

hm tänkte lite mer
Lasermannen var en sån bok som jag tänkte "men vad ska jag läsa nu??" efteråt, bara besvikelse det skulle inte gå att hitta något bättre, tänkte du så??
killen i filmen Lasermannen var visst otroligt bra hörde jag

Johnny sa...

cm: Jag tror att den anonyma tiden är förbi. Nu kan man fota vem som helst nöär som helst. Alla kan publicera sig. Alla kan göra inkomstuppgifter på varandra.

lovisa: Jag tänkte nog inte så. Jag har för mig att jag hade "Låt den rätte komma in" på gång då.
Han i Lasermannen ja. Jag såg honom i "En Såpa" nyligen. Den var bra.

lovisa sa...

den var också en sån bok (förutom den där maninsidenten om du minns)
jag blev besviken på Hanteringen av odöda, vad tyckte du?
har du läst novellsamlingen?

Johnny sa...

lovisa: Odöda har jag inte läst, men novellsamlingen. Den var okej, för jag hade inga förväntningar eftersom jag hade hört dåligt om den.