måndag, maj 14, 2007

Förslag på jobb

Att ha ett påhittat jobb och få lön för det är bättre än att slå dank hemma och leva på bidrag. Detta tycker moderaterna/Socialborgarrådet i Stockholm), och "kan tänka sig att ”hitta på” jobb för att bryta bidragsberoendet."

Men det är nog svårare än det låter. Gudarna ska veta att det finns en del uppgifter som nu sköts av människor som egentligen redan är överlastade med jobb, och att dessa uppgifter gott kunde tas över av en arbetslös i stället. Det gäller bara att komma på vad.

Eftersom jag alltid har gillat moderater så mycket har jag aldrig tvekat att komma farande med en hjälpande hand, närhelst de behöver en, och så gör jag även nu: Jag kommer med förslag på jobb.

Och bättre upp - jobben är inte helt fejkade och påhittade, utan det har funnits människor som jobbade med dem. Visserligen i i London, och år 1881, men ändå.

Det är en sex-sidig pdf. Den är skriven i skrivstil (jag missade den lektionen i skolan), men här är några jobb ur den:

Peacock Feather Trimmer
Dolls Eye Weaver
Ratcatcher
Dog Fancier
Turpentine Boiler
Tiger Slayer
Urinal Attendant
Horse Hair Platter

Flera av dem går säkert att översätta till nutida motsvarigheter. Fast i fallet "Dog Fancier" vet jag inte. Jag är inget vidare på engelska, men det låter som om just det yrket kunde komma i konflikt med lagen mot tidelag. Varsågod moderaterna, i alla fall.
---
Andra bloggar om: ,
---
Hittade pdf:en på British-Genealogy.com.

20 kommentarer:

Plastfarfar sa...

En syssla från samma tid i Sverige var

Sumprunkare

Gissa, utan att Googla, vad dom gjorde?

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Jag vet. :-D
De svingade en tyngd, fastsatt med ett rep i båtmasten. Detta för att vattnet i sumparna (där fisken låg) inte skulle bli stillastående.

Maria sa...

Det finns en tjänst som Kunglig Svan-räknare efter floden Themsen också! Såg det på tv för ca ett år sen!

http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/oxfordshire/3906385.stm

(nej, jag har inte lärt mig länka i kommentarerna ännu!)

stationsvakt@gmail.com sa...

Maria: Så här:
Skriv din kommentar i ett vanligt bloggfönster, som när du bloggar som vanligt. Där kan du ju göra länkar. Sedan går du till redigera html-läget, och kopierar texten därifrån. Och klistrar in som en kommentar sen.

Hannelore sa...

Var det inte just det som alliansens partier kritiserade sossarna för, en massa påhittade jobb via ams?

Tänk att ingen är intresserad av "riktiga" jobb.

stationsvakt@gmail.com sa...

hannelore: Du har rätt. det var ett jäkla gnäll på "låtsasjobb".

Jonas Wiberg sa...

Jag undrar om det var stor efterfrågan på Tiger Slayern i 1800-talets London...

Annars tycker jag det är ett sådär förslag, visst ska de jobba för pengarna men det blir inte bra om de konkurrerar med andra bolag med så billig timpenning.

stationsvakt@gmail.com sa...

jonas: Visst är det bättre att jobba än att sitta hemma och såsa. Men om lönen blir låg som ett soc-bidrag tror jag det blir rätt mycket sjukskrivning medelst svartjobb.

Jonas Wiberg sa...

Johnny: Hur menar du då? Att de inte går till det av staten anvisade jobbet utan istället säger att de är sjuka? Hur fungerar detta idag? Blir det avdrag om personen gör ingenting eller är soc den "lägsta gränsen" som inte kan passeras?

Jag anser nog att en person som har soc och konstant sjukskriver sig ska utförsäkras från soc och gå på sjukpenning istället då kan krav på rehabilitering ställas, läkarundersökningar m.m. för att undersöka.

stationsvakt@gmail.com sa...

jonas: Men så har de kanske ungar, och ungar får inte leva på för lite, och då ... äsch, jag vet inte.

Maria sa...

Aha... att jag inte tänkte på det... Man tackar ödmjukast för upplysningen!

Alter Ego sa...

Ja eller så kanske man kan få jobbet att provligga sängar på IKEA om man är alldeles för lat eller sjuk och sängliggande.

Nu tolkade jag visserligen artikeln på ett annat sätt. Men vad jag sen tänkte på var att om man ska hitta på jobb eller skicka folk till frivilligorganisationer. VAR ska man ta de pengarna ifrån då?
De blir väl bidrag som bidrag så fort det är en åtgärd oavsett var pengarna hamnar så länge det inte är ett helt extern jobb som någon arbetsgivare faktiskt behöver anställa till.

Kléen Tröst sa...

Fan jag hade velat vara råttfångare! Och leda några väl utvalda barn ut ur stan...

Lisa sa...

Bloggare? Vad är det för fel på det?

mattiasg sa...

tänk att få vara Tiger Slayer.
det låter ju tufft.

jag skulle vilja vara Dragon Slayer, men det verkar svårt att få till.

Anonym sa...

David Berg på MAD (iUSA) gjorde en gång en svit med "parfymer vi skulle vilja se". Den som stack ut i den samlingen var parfymen WORK, som sveper in dig i en gott manlig dimma av armsvett, tobaksrök och mellanöl. När den arbetslöse sprutat sig själv och sin lägenhet full med dessa dofter kan han njuta av den härliga känslan att ha ett jobb...

Tror att det den hör till 60- eller 70-talet, men i efterhand är det en genial skämtteckning, den fångar den upppumpade hysterin kring "att ha ett riktigt jobb" på kornet.

stationsvakt@gmail.com sa...

maria: jår vällkamm

alter ego: Enda lösningen är att folk får bli statsanställda i största allmänhet.

pontus: det är krav på att kunna spela flöjt. kan du det?

lisa: tja, skulle jag få betalt för att blogga så inte mig emot. :-)

mattiasg: Mördarsnigel-slayrar finns det behov av.

magnus: faktiskt. fan vad länge sedan man hörde talas om david berg, förresten.

Anonym sa...

det finns inga jobb? Har ni varit på ett ålderdomshem någon gång? Hur många gånger får de gamla komma ut i luften? Eller hur ofta finns det någon som läser för dem? Hur ser det ut på gatorna i Sverige? Det finns hur mycket som helst att göra och mycket av det kan man troligen inte sköta som ordinarie jobb. Då är det väl inte mer än rätt att de som lever på bidrag också ska göra en insats. Om det nu är så svårt att sätta dem i arbete är det kanske dags att sänka ersättningsnivån?

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: Allt detta vore ju perfa för allmänt statsanställda.

Anonym sa...

anonym;: någonsin hört talas pm närande ovh tärande personer? Om du jobbar i den offentliga grundskolan, på Södersjukhuset, bibliotek eller på ett ålderdomshem så är du tärnade, du producerar inegnting, hjälper inte fram någonting. Det har Bo Södersten sagt.