måndag, juni 04, 2007

Vad skulle man själv göra då?

DN och SvD: När Nisse-turist och hans familj kommer ner till varma landet och ser fula gubbar som utnyttjar barn så struntar han i det. Familjen och den heliga semestern är viktigare. Det låter jäkligt illa, men jag undrar hur jag själv skulle göra.

Jag varken har haft råd eller kommer att få råd att åka till varma landet själv, så problemet lär väl inte uppstå i och för sig. Men man kan fundera på saken i alla fall. Vad skulle man göra - nåt slags envarsingripande eller? Och finns såna ens i varma landet?
---
Andra bloggar om: ,

20 kommentarer:

mikebike sa...

åhhh jag fick just en så sjukt bra idé. ska skriva om den så fort jag får lite tid.

stationsvakt@gmail.com sa...

mikebike: Okej. :-)

Anonym sa...

Polisanmäla är det väl mest normala man kan göra om man misstänker brott. Poliser finns nog även i "varma landet", och om man inte hittar ngn polis där kan man ju anmäla när man kommer hem. Om man ser ngn vuxen ragga upp ett barn kan man ju filma, så man har personen identifierad. Om man reser med samma bolag som pedofilen kan man kanske säga till reseledarna. Det krävs nog inte så mycket ingripande, det räcker nog med att ropa "Låt bli barnet, din äckelpedofil!" så slutar de nog, de vill nog inte bli påkomna.

Anonym sa...

Det är väl knappast så uppenbart att det handlar om pedofili, dom sätter väl knappast på barnen på gatan?

Bara för att den vuxne är vit och barnet brunt behöver ju inte betyda att den vuxne inte är förälder till den brune, eller hur? Och det skulle inte vara så kul om man råkade anklaga en svensk adoptivpappa för att vara pedofil. Därför håller man käften om det inte är helt uppenbart vad det handlar om.

Anonym sa...

För 8 år sedan var jag i Bulgarien på jobb. På kvällen gick jag i stan. En 14 årig pojke kontaktade mig och vi drack en cola i ett café
Såg det ut som pedofili ?
Detta var verkligheten. Hans mamma hade mot hans vilja sänt ut honom för att snöra mig så jag kunde hjälpa hela släkten till jobb men nix. Killen talade om det för mig och sa att han var så trött på sånt.Vi blev riktigt goda vänner - Jag fick köpt honom riktiga kläder ovh motiverade honom att sköta skolan. Jag av honom mitt tel nr och e-mail när jag reste hem.
Två år senare kontaktade han mig och berättade att han nu slutat skolan som nr 1. Han ville besöka mig i Sverige. Efter många förvecklingar med deras myndigheter ordnade vi detta med hans föräldrar. Sedan dess har jag utbildat honom. Han är i dag dataexpert - har ett eget hus i Bulgarien och 2 bilar. Han är jätteduktig ovh jättetrevlig. Vi har aldrig haft sex - är det pedofili. Var varsam med att röra upp en storm i ett glas vatten

Anonym sa...

Vår hysteriska syn på pedofili skadar mycket mer än det hjälper - visst finns det dem somhårt utnyttjar unga - men det är långt ifrån alla. Ett förhållande som bara är en nära vänskap kan, om det går genom tillräckligt många munnar totalt förstöra tillvaron för hela barnets släkt och även resten av livet för den som bara var vänlig mot ett trevligt barn (oftast teenager) Jag säger - Live and let live - de grova turisterna tas om hand av de lokala - lita på det - i varje fall i europa och i Indien

Pumita sa...

Skära pitten av dem? Kanske inte, men jag skulle agera, garanterat. Problemet är väl precis som har framkommit här: hur vet man att oskyldiga inte drabbas?

Det är ändå rätt enkelt, hellre 10 oskyldigt anklagade än ett barn som utnyttjas av dessa vidriga äckel!

Anonym sa...

Jämfört med tanterna på ecpat så är väl även kvinnor i övergångsåldern barn. Jag tycker att barnfixeringen är löjlig, den verkar komma från avundsjuka hos trista tanter som retar sig på att män vill ha glada kvinnor. Dessutom berättar dessa trista tanter gärna hur billigt de shoppat på semestern, men de säger inget om att de slavtjejer som inte är tillräckligt läckra för bordellerna har hamnat i slavfabrikerna som tillverkat de kläder som gnälltanterna köpt. För det finns väl ingen som tror att de shoppat rättvisemärkt på semestern. Det är ju självklart att man inte skall missbruka barn i något avseende, men vi män skall inte behöva plågas av en massa gnäll för sexköparna i alla länder är huvudsakligen inhemska och därför tror jag att tantgnället handlar om ren avundsjuka.

Anonym sa...

Re: Pumita
NEJ - vet du vad du kan göra - fråga barnet - då får du svar.
Dessutom finns det gradskillnad på allt. Och kom i håg - den hysteri som finns om det bland annati Sverige och USA delas inte af många andra kulturer. De accepterar ett umgänge (inte sex missbruk) mellan vucna och Ungdomar - speciellt i länder där de unga inte får så många intryck utifrån. Jag har rest jorden runt många gånger under mer än 40 år.
Jag pratar gärna med alla, och jag kan förresten de flesta språk (16 huvudspråk bl a) Jag försöker inte ha sex med barn - men omkring 5% avalla de - fråmst ungdomar som kontaktar mig tror att jag vill ha sex som de vill sälga för pengar. Resten vill ha en god vän och en frisk fläkt från ett fjärran land.
Försök - utan övertoner att lugnt tala med vuxna i varmare länder och fråga om deras åsikt - så finner du en mycket mer nyancerad hållning än här hemma.
Kom ihåg att ALDRIG skada en oskuldig och att respektera de kulturer där du rör dig

Anonym sa...

Fast frågan var att 9 av 10, som sett turister som försökt utnyttja barn sexuellt, alltså att det sett detta, inte adoptivpappor eller någonslags vänskapsrelationer utan faktiska försök till sexuellt utnyttande. Det ser man nog skillnad på och adoptivföräldrar som umgås med sina egna barn på semestern! Jag tror knappast att Ecpats representanter retar sig på att män vill ha glada kvinnor, eller att de är avundsjuka på de barn som utnyttjas sexuellt, hur kan det uppfattas som "gnäll" om man försöker stoppa pedofili?!

Anonym sa...

Re Anonym 21.28
Jag kan inte tänka mig att de sett något - jag har i alla fall aldrig sett sex av denna typ på öppen gata - det är snarare tanter (m/k) som drar slutsatsen att det måste vara så och så svarar på det sättet i enkäten.
En ung person (och även den) vuxne skadas mycket mer av detta hysteriska hyckleri än vad som skulle vara fallet om något verkligen skett. Detta har drivits helt ur proportion - också här hemma. Låt en person UTAN FÖRUTFATTADE MENINGAR själv tala med barnen - det är inte så svårt, för att få en VERKLIG BILD av situationen.
Detta börjad likna den viktorianska puritanismens helvete utan rimliga proportioner. Sätt åt de verkliga bovarna men låt andra människor vara i fred - ni har inte rätt att förpesta andras liv i en missriktad välvilja.

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym. Men man lär ju inte se själva brottet, utan kanske bara en gubbe och en unge i sällskap.

tomas: Just så.

lars a: Om det är sant som du säger så var det bra gjort.

pumita: ... I och för sig kanske - men fan vad jobbigt att bli oskyldigt anklagad för nåt sånt. Antagligen är det på grund av det som de har svårt att få killar att jobba på dagis.

Här upphör mitt kommenterande på min egen post. Jag har aldrig varit i varma landet, och har dålig koll.

Min grundinställning är att om någon är pedofil så ska han/hon hålla den driften/sjukdomen/böjelsen inuti sitt eget huvud. Både i Sverige och utomlands.

Anonym sa...

jag har en son på 6 år och förra året i thailand så var jag där med honom själv. Han är Thai/Svensk så han är lite mörk med thailändska dra och vid flera tillfällen fick jag konstiga blickar när vi kom och gick eller på stranden... fy fan!

Anonym sa...

"Det är ändå rätt enkelt, hellre 10 oskyldigt anklagade än ett barn som utnyttjas av dessa vidriga äckel!"

Där håller jag inte med alls, att bli utpekad som pedofil är att få sitt liv förstört, och då gäller det att man har på fötterna innan man pekar.

Anonym sa...

Har en känsla av att en del bara "babblar bort" problemet. Är väldigt verbala och låtsas som om att hysteri och viktorianska stämningar råder.Fråga barnet! Men tänk om barnet självt är så "hjärntvättat" i sitt eget beteende?? Man har ju läst att det (barnet) rent av kan svara att det(barnet)njuter av sexet. Det är detta som pedofilerna ofta har som ursäkt/motivation. Barnet VILL SJÄLV.
Ej blåögd.

Anonym sa...

Personligen tycker jag att det borde vara dödsstraff för pedofiler.

MEN, det betyder inte att jag stödjer den hysteriska häxjakt som pågår idag. Man tror att det lurar pedofiler i varje buske och låter inte barnen leva normalt. Alla kontakter mellan vuxna och barn misstänkliggörs. Frågan är vem detta gagnar? Knappast barnen i alla fall, när inga vuxna längre vågar engagera sig eller ha kontakter med barn.

Pumita sa...

"men fan vad jobbigt att bli oskyldigt anklagad för nåt sånt. Antagligen är det på grund av det som de har svårt att få killar att jobba på dagis."

Visst, du har en poäng där, men det är ändå "piss i mississippi" att bli anklagad för pedofili jämfört med att bli utsatt för det.

stationsvakt@gmail.com sa...

Pumita: Visst är det så, men samtidigt är det ju som att anklaga alla som har befunnit sig i en affär där det har snattats, bara för att fånga en snattare. Det funkar, men det blir ändå lite skevt.

Anonym sa...

Riktigt så enkelt är det nog inte att bli utsatt för falska misstankar! Som "piss i Mississippi"... Lätt att säga för dem som står utanför! Det måste vara en MARDRÖM att ngn tror/misstänker en för detta... Förutsättningen är att man ÄR oskyldig!! Och det vet väl bara personen själv...Killen/gubben"/tantan...
Ej blåögd.

Thomas Tvivlaren sa...

Pumita: Hela rättssystemet står och faller med hur väl vi respekterar rättssäkerhetens grundprincip #1, dvs hellre 1000 skyldiga som går fria än 1 oskyldigt dömd.

Den som ifrågasätter den grundprincipen välkomnar ett samhälle som många länder fortfarande kämpar för att komma ifrån och som de flesta länder i den "fria världen" offrat blod och århundraden av arbete för att lämna bakom sig.

Det luktar moralpanik här och den lukten stinker även i sammanhang där man diskuterar behjärtansvärda ändamål som att komma till rätta med övergrepp på barn...