onsdag, augusti 15, 2007

Bloggen som skampåle

Andra bloggar om: , , ,
---


Det pratades bloggar i Aktuellts 21-sändning. Det handlade om att folk hängs ut med namn och bild och allt sånt där - sånt där man kan bli stämd för förtal av.

8 kommentarer:

Anonym sa...

En minneslapp?

Plastfarfar sa...

Menageriet i min blogg kommer att känna igen sig på två röda när de ser den. Undras om man kan bli stämd när man inte namnger dem, eller ens pekar ut orten de härjar i?

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Kan man säkert inte. Hoppas inte det.

Plastfarfar sa...

En får bli varse, som det heter.

Anonym sa...

Men det är faktiskt oetiskt att hänga ut folk som inte är dömda än, och bara på massmedias skriverier.

Jag har en gång i mitt liv råkat ut för en situation där jag insåg att om personen som anklagade mig gick till pressen, så skulle jag dömas där, trots att jag var helt oskyldig. Pressen hade kunnat göra en hur smaskig historia som helst av saken (handlade in om sex dock, för säkerhets skull) Så nej, jag tycker det är klandervärt att hänga ut folk bara på grundval av pressens skriverier.

Vi har ett rättssystem som säger att människor är oskyldiga tills de dömts skyldiga och massmedias historier är minsann inte alltid så pålitliga, även om det händer att skyldiga frias av domstolarna. De gånger jag vetat något om bakgrunden till vad som skrivits i tidnignarna, har det alltid funnits flera felaktiga sakuppgifter, så jag litar inte ett dugg på massmedia i sådana här fall.

stationsvakt@gmail.com sa...

Kerstin: fast just i fallet med "Stureplanssprofilerna" handlade nog uthängningen inte så mycket om justkillarna själva, eller ens våldtäkten - utan på att folk ville hänga ut själva stureplansfenomenet.

Anonym sa...

Johnny:
Hrm - och vad är själva stureplansfenomenet för något, våldtäktande på löpande band och champangesprutande eller?

Ursäkta allvaret.

stationsvakt@gmail.com sa...

Kerstin: Men allt på Stureplan är inte våldtäkt. Det är själva femomenet som är sliskigt, stekigt, tunaraktigt, överklassist, vannabeöverklassigt. Sånt som borde sänkas.