tisdag, augusti 07, 2007

Duscha inte så jäkla ofta

SvD följer upp en duschartikel med en artikel om kommentarerna som följde på den förra. "Lollo" sade:
Att duscha varje dag är normalt, om man vill känna sig fräsch och visa respekt för andra. Det är rent ut sagt hänsynslöst att inte duscha varje dag. Tänk på omgivningen, hel och ren, det är mottot.
Lollo

Förutom att "Lollo" är helt hysterisk, så är det inte bra att duscha varje dag. Okej, möjligen är det inte så illa att bara duscha - med vatten - men de flesta tvålar nog in sig när de ändå är där. Huden är naturligt fet (hos vissa av oss tycks fettet ha placerat sig under huden också, särskilt i magtrakten), och tvättar man sig för ofta blir man uttorkad; får eksem lättare, och svamp.


Däremot kan man ju vaska delar av kroppen varje dag, typ underliv, fötter och under armarna. Då håller man sig nog hyfsat luktfri. Det var lukten som "Lollo" störde sig på. Jag tror inte att anledningen till att folk stinker i kön på ICA och på tunnelbanan beror på bristande hygien. Jag tror det handlar om vad man har för matvanor, och om man röker.
---
Andra bloggar om: , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Man duschar givetvis hur ofta eller hur sällan man vill, men om man luktar illa är det brist på respekt för sin omgivning. Jag tror inte att dålig lukt endast handlar om mat- och rökvanor. Det tycks som att du varit besparad de värsta snuspellarna. Jag kan dock rekommendera ett besök på Friskis och Svettis. Där kan få träffa på dem som tycker att det räcker att duscha vartannat träningspass. Jäst smuts luktar inte gott.

Anonym sa...

Jodå, det är bra att duscha varje dag - det är alla tvålar och duschcremer vi ska ge 17 i! Det är de som torkar ut huden och tar bort fina basilusker som ger plats för dumma basilusker.

Människan har alltid levat vid vatten och är gjord för att plaska omkring.

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: Tack för tipset, då håller jag mig borta därifrån. Men det kan ju vara så här: att folk väntar med att tvätta sig tills efter passet - för det skulle vara för jobbigt att dusch både innan och efter.

ab: Håller med - det är allt tvålandet som är dåligt.

Anonym sa...

Självklart är psyket så att om man väntar ett träningspass samma dag väntar man oftast tills det är över innan man tar den duschen man behövde.

Jag gillar inte folk som tror att de är i överklass genom att överdriva på duschandet och parfymerandet.

Bort med parfym och den dagliga duschen! En människa luktar normalt om man sköter sin duschning och hygien på rätt sätt. Det räcker med 3-4 duschar genomsnittligt, om man inte råkar idrotta varje dag då.

En normal svensk som motionerar max 1-2 ggr/vecka behöver endast duscha maximalt 3 ggr.

Det enda viktiga att behålla fräshheten i vardagen är att tvåla in sig rätt, samt undvika de där extrema parfymprodukterna.

Vanorna påverkar givetvis en hel del. Men det skadar inte att trappa ner lite och förändra sin vardag.

FÖRÄNDRING!

stationsvakt@gmail.com sa...

Chris: 3-4 duschar - ja, det låter hyfsat rimligt.

Anonym sa...

Folk som "luktar" i kön på ICA eller tunnelbanan är nog sådana där otäcka människor som faktiskt jobbar om dagarna någonstans där man inte kan springa på toaletten och tvätta sig femtioelva gånegr om dagen.

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: Eller jag, som kan springa på toaletten och tvätta sig femtioelva gånegr om dagen - men inte pallar.

Anonym sa...

Bröst-tvålbehållaren var ganska häftig, någon aning om var man kan införskaffa sig en sådan?

stationsvakt@gmail.com sa...

Benjamin: Du får nog köpa dem online i så fall.