onsdag, augusti 01, 2007

Sponsrade poster

Jag har börjat kika närmare på det här med Google-annonser, och på bloggar om såna. Nyss stötte jag på bloggen AdSense4Dummies, och tog en skärmdump därifrån.



En post, sponsrad av ett företag. Själva posten skulle inte ha skrivits om bloggaren inte hade fått betalt för den (antagligen i form av en skrivare, eller lite skrivarpapper kanske). Till på köpet är posten rätt formellt skriven, som en lång annons.

Jag funderade på ifall jag själv skulle kunna tänka mig att skriva en sponsrad post. Jag kom fram till att det skulle jag. Men jag skulle försöka ge läsaren något slags mervärde, och inte vara så formell. Jag skulle försöka skaffa mig ett förhållande till produkten, och därefter beskriva detta.

Jag har för mig att Karolina Lassbo, i sin förra blogg, skrev om det här. Att hon själv fick saker skickade till sig ibland, och skrev om dessa. Jag vet dock inte om hon verkligen talade om för läsarna att det var sponsrade poster. Nu hittar jag inte det hon skrev.

Självklart skulle jag skriva att det var en sponsrad post, det vore att lura läsaren att inte göra det. Förresten är säkert hälften av alla länkar till DN och SvD-artiklar en sorts självsponsring. Man köper sig till flera läsare medelst Twingly, men man berättar inte för läsaren att det ligger till på det viset. Möjligen är det lite tabu omkring detta.

Min blogg är nog, trots hyfsat läsarantal, alldeles för spretig och opålitlig för att vara aktuell för att bli sponsrad. Men jag skulle inte tacka nej (skicka nåt till mig, jag skriver om det). Man kan förresten undra över om man ibland läser bloggposter som är sponsrade utan att man vet om det. Det händer säkert då och då, särskilt när det kommer till pryl och modebloggar.
---
Andra bloggar om: , , , , , ,

10 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Ett praktexempel på det här med att skicka saker, är VoDolls. VooDoo-gosedjur med ambitioner, att bli något stort. Googlar man på namnet, så ser man att de har skickat ut varuprover till ett antal svenska bloggare, företrädesvis tjejer.

Och alla skrev positivt om dem utan att inse at de var marknadsföringsoffer, nyttiga idioter eller vad man nu ska kalla det.

Fick du nån VooDoll förresten, Johnny?

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Jag såg att åtminstone vissa skrev att de hade fått av dem av VoDolls.
Nix, jag får aldrig något. :-(

Anonym sa...

Ska man hålla en sponsrad post hemlig så gäller det att hitta ett företag som inte ger erbjudandet till 100 andra bloggar.

Nu har du lovat att testa produkten eller tjänsten så vi får hoppas att inte något creditföretag hör av sig till dig ;-)

stationsvakt@gmail.com sa...

mickey: Haha - VAD SOM HELST testar jag - utom just creditgrejer.

Anonym sa...

Jag skrev lite om det här och här.

Inte riktigt sponsrat men mycket reklam.

stationsvakt@gmail.com sa...

novus: Åhå ... jo, jag tror jag läste det där hos dig, faktiskt.

Anonym sa...

De allra flesta bokrecensioner i tidningar är skrivna efter att recensenten har fått ett recensionsexemplar. Samma ofta gäller både filmer och musik. Det borde i så fall också kallas för sponsring och det görs det aldrig.

stationsvakt@gmail.com sa...

KC: Faktiskt!

Anonym sa...

Personligen tycker jag sponsrade poster är OK om de uppfyller ett par krav. För det första skall det framgå på nnågot sätt att posten är sponsrad. För det andra att man inte avtalar att man inte får skriva något negativt om produkten.

stationsvakt@gmail.com sa...

webmastern: Det låter rimligt.