måndag, oktober 15, 2007

Det blir bara löjligt

Andra bloggar om: , , , ,
---
Det ska byggas en Swedbank Arena i Solna. Det finns redan en Swedbank Arena i Örnsköldsvik, förresten.



Jag tycker att det låter rätt kortsiktigt över huvud taget att döpa en byggnad efter en bank. Banken kan vara borta om ett år. Ska man riva arenan då? Att byta namn är bara löjligt (tänk St Petersburg-Leningrad-Stalingrad-Leningrad-St Petersburg).

Bättre att döpa en byggnad efter en människa istället. Namnet funkar efter att människan är död - det blir en hyllning. Ingen hyllar ett företag efter att det har dött eller gått upp i ett annat företag. Tänk en arena som heter Nordbanken Arena, som byter namn till PK-banken Arena, och sen till Nordea Arena. Det blir bara löjligt.

Update: Kommentar från Martin: "För övrigt är Stalingrad INTE samma stad som Leningrad/S:t Petersburg."
Tack för det - jag har aldrig riktigt lärt mig det där.

20 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

jag trykcer dom ska döpta den till krossoleum det säjer jag nu

yo

eftrersom sne kan vi kross italienarna okcås tyskcrarna okcså norskcarna okcså danskcarna hur enkclet som helst

alternativ två: zlatan ztadium

Anonym sa...

Kan instämma i at namnbyten förvirrar, även om jag har full förståelse för sista bytet till S:t Petersburg för de som bor i stan. Tänk om en dåre kommer och gör statskupp i Sverige och döper om Stockholm till sitt eget namn. När han väl är störtad vill i alla fall jag byta tillbaka till sTockholm!

För övrigt är Stalingrad INTE samma stad som Leningrad/S:t Petersburg.

Anonym sa...

Precis som Martin påpekar har S:t Petersburg aldrig hetat Stalingrad. Däremot Petrograd.

Nihonshu sa...

Och Stalingrad har hetat Tsaritsyn och heter numera Volgograd. Ryssarna är inte mycket för att låta ett namn på en plats ligga och damma för länge.

Däremot hade sovjeterna den häftiga egenskapen att ge hela städer både titlar och medaljer. Stalingrad blev "hjältestad" titelmässigt.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hero_City

Magnus Carlbring sa...

okcså från början hette allting ingenting

Anonym sa...

Jag vet inte men jag gissar att killen med mest pengar får igenom sitt namnförslag...

Stefan Jansson sa...

Sen så ska det uttalas swedebank men eftersom dom stavar det Swedbank så tänker jag säga fel på ren trots. Så det så.

stationsvakt@gmail.com sa...

embryo: Vi skippar alternativ två i alla fall.

martin: Jo. Förresten skulle jag vilj att alla gatunamn i Stockholm får tillbaks sina orginalnamn - även om jg blir lite inkonsekvent.

j t: Gjorde en uppdatering.

nihon: Hjältestäder - en rätt cool idé.

embryo: Fast det blev förvirrade i längden, så allt fick namn.

bengt: Det är det vanligaste.

stefan: Om det ska sports mycket på denna arena kan vi döpa den till Svettblank.

Martin Klasch sa...

Nåja, det kanske kan vara värt 153 millar...

Anonym sa...

Vaddå? Det här blir väl härligt, tänk er: vi tar Coca Cola-banan från Volvovägen in till MacDonaldstorget, och strosar sedan genom Hennes&Mauritzparken bort till Swedbank arenan. Mer fjantreklam, nej tack!

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Jag är hyfsat nöjd ändå, så länge JAG slipper bekosta idrott.

anonym: Låter inget vidare.

Unknown sa...

Du inser väl att arenan kommer att heta så fram tills 2023? Oavsätt om banken försvinner om ett år så kommer det ändå att ge 153 miljoner kronor.. Det är såhär det fungerar när företag behöver synas allt mer och mer. Konkurans är bra! Låt de fria marknaderna vara.

Anonym sa...

Skryttime: jag har varit i S:t Petersburg... Leningrad ("Lenins stad"). Så det så! 3 ggr...
:-) Molly Ginger.

stationsvakt@gmail.com sa...

viltor: Finns ens jorden kvar 2023?

Molly: Gudd får jo. :-)

Anonym sa...

Nånstans på västkustem - Uddevalla, tror jag - finns Super Marios väg. Jo, gatan fick det namnet av stadsplanerarna, fast jag tror inte att Nintendo behövde betala något för själva namnet. Ett av deras företag håller dock till i närheten...

Med tanke på hur somliga bloggare och ledarskribenter förfasade sigf över att Ingmar Bergmans dödsbo sökte statliga pengar (7m miljoner kronor) för att läsa in och digitalisera dokument från regissörens arkiv - "de kunde väl ha sökt privata sponsorer eller startat en fundraising-lista?" - så är jag tacksam att samlingen inte kommer att heta The Glocalnet Ingmar Bergman Archive eller något annat piffigt.

Anonym sa...

Ett annat kul exempel på sponsrat namn är ishockeylaget Mighty Ducks of Anaheim. De sponsras tungt av - just det, Disney. Men där har nog uppbackningen varit med väldigt länge, nästan sen start - vilka amatörer skulle annars starta ett ishockeylag i södra Californien?

stationsvakt@gmail.com sa...

magnus: Fast Disney är ju så stort, så gammalt och etablerat. Och även om deras mål nog är att tjäna pengar, så är det inte det namnet signalerar. Så "Ducks" är ändå rätt okej tycker jag.

Ozjeppe sa...

Halloj, "vakten"- ett sent välkommen tillbaks från Roma!

Företagssponsring är bra, men jag undrar om de ändå verkligen tror att vi kommer köpa mer Läkerol bara för att man ska till den nya omdöpta arenan? Eller som här: "Öh, ska vi inte byta bank nu när de byggt om vår nationalarena på villkor att de flashar med sitt firmanamn?"

Nehej alla ni företag, för mig får det omvänd effekt, att aldrig börja köpa era grejor! Den dagen Söderstadion byter namn till Gevalia Stadium kommer jag: 1) Aldrig mer köpa Gevalia i mitt liv 2) ALLTID fortsätta kalla det Söderstadion...

stationsvakt@gmail.com sa...

Oz: Jag tror också att det blir lite antieffekt. Om jag vore swedbank sskulle jag döpa stället till nåt bra och fint, men kanske köra med företagsfärgerna rakt igenom. Fast det funkar ju bara om man har en igenkänd färgprofil.

deeped sa...

Då byter man bara bank... :)