torsdag, oktober 25, 2007

Stången i mitten

Andra bloggar om: , , , ,
---
En man sparkar en tjej. Det hände på ett pendeltåg i Barcelona. I sin egen förvirrade värld betedde han sig säkert helt normalt. I mina och de flesta andras ögon är han ett psyko som borde låsas in.
Aftonbladet.
Aftonbladet webb-tv.

Sådär, nu är det sagt. Det finns nämligen en till grej att hänga upp sig på här. En, till skillnad mot dåren, bra grej. Nämligen stången i mitten.

När jag var i Rom och åkte tunnelbana såg jag såna stänger första gången, och tyckte det var en supersmart grej; "Varför har inte vi såna i våran tunnelbana och på våra pendeltåg?", tänkte jag.



Nix, vi har en enkel stång bara, och det är oftast en liten strid på kniven om att få tag om den. Den spanska och italienska modellen ger ju många fler hållmöjligheter. Den idén borde vi importera.

9 kommentarer:

Plastfarfar sa...

De nya vagnarna i Stockholms tunnelbana har fått kritik för just bristen på mittstolpar vid dörrarna. Vid snabba inbromsningar, t.ex, blir det tämligen rörligt i folkhavet ombord på grund av detta. Som et svar på kritiken monterade SL 'takräcken' i många vagnar. Takhöjden gör att bara 180+ långa människor kan använda de handtagen.

Jag så ett svar från SL i en tidning en gång:

"Det blir lättare att städa vagnar utan stolpar, och så är det en estetisk fakttor i att inte ha stolpar"

Ungefär så gick det. Att SL-resenärerna inte lade T-baneinredarnas huvuden på ett fat för detta övergår mitt förstånd...

Anonym sa...

Bra ide med stolpen. Har även sett att det hänger 'tampar' från taket med ca 50 cm mellanrum hela vägen, det är oxå bra, för att slippa slungas runt i vagnen!

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: En annan grej med takstolpar: är man inte lång som jag, men ändå når upp, så åker tröjan upp ur brallorna. :-(

pinglan: Nåt att hålla i när det blåser - istället för nån.

Anonym sa...

Har du glömt att vi hade såna stolpar förr, Johnny?
Jag antar att handikapprörelsen tyckt att de var ivägen och motarbetat dom i samarbete med feminister som är motståndare till pole dancing.

Såna där tampar som pinglan nämner vore ju bättre än inget men jag har alltid avskytt att hänga i dom. Inte stadigt precis.

PEF

stationsvakt@gmail.com sa...

PEF: Har vi haft såna? Det har jag glömt i så fall.

Martin Klasch sa...

Jorå. Jag minns tydligt åsynen av en liten flicka som snurrade runt en sån och att jag då tänkte att hennes framtid var utstakad some pole dancer.

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Jobb är jobb.

Anonym sa...

Både de nya och gamla vagnarna i Sthlm är stupida med sina jobbiga "parisiska" säteskonfigs. I t.ex. Tokyo är bänkarna placerade längs väggarna så att man får plats med fler stående när det behövs. Längs med i taket brukar det finnas nedfällbara handtag som inte rör sig i tågets färdriktning. Det finns också mycket mindre behov av dem eftersom tågen inte kränger lika mycket i sidled eller körs lika ryckigt som de nya tågen i Sthlm.

stationsvakt@gmail.com sa...

ban~ken: Intressanta synpunkter. Antagligen vore det under SL:s och andra bolags värdighet att tillfråga vanligt folk.