tisdag, december 04, 2007

Vad menas?

Elever på Dammfriskolan i Malmö har polisanmälts för hets mot folkgrupp. De gjorde heiltecknet på skolgården.

Det stod inte exakt vilken folkgrupp de hetsade emot, men det kan vi lämna därhän. Intressant är däremot skolans namn: Dammfriskolan.
Vad är det för namn egentligen? Vad syftas, liksom? Är det bara ett namn, eller betyder det att:

Det är en dammfri skola?
De utbildar sig till damfrisörer där?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
---
Update: På tal om elevernas hälsning så kollade jag upp den på Wikipedia. Det visar sig att den är baserad på den romerska hälsningen (naturligtvis).

Hitlerhälsning: Den innebar att högerarmen utsträcktes i en fyrtiofemgradig vinkel från bröstet, samtidigt som frasen Heil Hitler eller Sieg Heil uttalades.

Romarhälsning: Den utförs genom att höger arm hålls rakt fram i omkring 45 graders vinkel, med handflatan ned och fingrarna ihop.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Dessa ynglingars protest mot ett samhälle, som inte längre är deras eget är måhända osmaklig, men ack så förståelig. Åsiktsdiktaturen Sveriges undersåtar reagerar som väntat med att polisanmäla de oliktänkande. TT anger för säkerhets skull att vissa av de inblandade är straffmyndiga, så att vi andra får klart för oss att efterräkningar kan väntas. SD lär gnugga händerna.

Nihonshu sa...

Svenska Wiki är på den här punkten väldigt bristfällig.

Den romerska hälsningens utseende och existens är spekulativ och bygger på nationalromantiska tolkningar från div fresker som enligt många likagärna kan vara retoriska gester hos en avbildad talare. Det är nästan mer troligt att hitlerhälsningen har franska rötter - för det är under franska revolutionen som en liknande hälsning växer fram som kan beläggas med fakta. Det är ju också då som alla tävlar om vem som är mest civiliserad i västvärlden - dvs vem som har mest rötter i Romarriket - alltså påstår man tex att de sätt man hälsar på härstammar från romartiden.

jansson sa...

Eller är det en friskola för damm?

Anonym sa...

Skolan ligger i närheten av Rosengård, Malmös svar på Hammarkullen. Tror inet att elkverna som heilade kom från Rosengård, dock.

Apropå utsträckta högerhänder så förekommer dom ju också ymnigt på rockkonserter, med band och fans osm absolut inte är nazister. Hmm...

stationsvakt@gmail.com sa...

ottar: Det lustiga är, tycker jag, att lärarna stod i buskarna och filmade.

nihon: Din kommentar kommer med i nästa post.

jansson: I den skolan går det kanske en frisk Ola.

Magnus: Förekommer även bland folk som vill visa hur högt något är, till exempel en jättestor myrstack, eller nåt.

Anonym sa...

Ja du Johnny vilket civilkurage av en lärare att filma dessa 15-åringar och sedan polisanmäla händelsen. Snacka om ett samhälle där allt sunt förnuft försvunnit!

Dumheter som dessa har väl vilken grabb som helst gjort. Visserligen är killarna formellt straffmyndiga, men vart har vuxenvärlden tagit vägen? Detta tyder på total abdikation.

stationsvakt@gmail.com sa...

Ottar: Ja, antingen säger man till, om ungarnas beteende inte passar, eller så ger man fan i't. Inte smygfilmar man i alla fall.

Evalinn sa...

Helt klart många begrepp som behöver utredas här...

stationsvakt@gmail.com sa...

evalinn: men nu är det en ny dag, och händelsen försvinner i mediabruset.

Staffan sa...

Åh, det kan ha varit en Bellamy salute istället...

Anonym sa...

Dammfriskolan ligger i centrala Malmö,långt från Rosengård.

Det som är intressant i sammanhanget är att det var diverse individer av utomnordiskt ursprung, på släktskapet, ungarna är vanligen födda i Sverige som radade upp sig och viftade arm. Det hela var ett (mkt omdömeslöst) skämt menat som en grov ironi...Källa är min dotter som går på skolan och såg eländet.