söndag, februari 24, 2008

Konst

"börjar till och med känna mig lätt desperat och funderar på att flytta utomlands för att få delta i ett bättre kulturklimat än här i sega och samtidigt sååå pretentiösa gamla eken... suck!"

Maria var på konstpromenad och sade ovanstående efteråt. Hur det är med konstklimatet här i landet har jag ingen aning om, men jag kom att tänka en tanke när jag läste hennes text: vi skapar vår egen konst; en blogg kan vara konst.

Jag säger inte att just min är det, men jag stöter i alla fall dagligen på bloggar som jag skulle kalla för konst. Ibland är det bilderna och orden i samspel, och ibland är det bara orden. Vissa som har bloggat ett tag skaffar sig en stil. En kritiker skulle säkert inte kalla det för stilistiskt, men det är det - en egen stilistik som man direkt känner igen; det här är skrivet av just den bloggaren.

Ja, ord kan faktiskt vara konst. Det kan vara att man sätter ihop vissa ord i en mening: "Maria var på konstpromenad och sade ovanstående efteråt" - orden ovanstående efteråt tillsammans är en slags konst, smaka på dem så känner du. Att tänka på ovanstående efteråt kan ge lika mycket som att betrakta en bild som många skulle kalla för konstnärlig.

Man kan skapa sin egen konst. Många gör det utan att tänka på saken - när de gör en skärmbakgrund. Nå, oftast handlar det bara om att slänga upp något dekorativt som man kan stå ut med, men det är en slags brukskonst, en personlig.



De tre kolonnerna på min skärmbakgrund är vad som återstår av Castor- och Polluxtemplet i Rom. Jag lade dem ovanpå en vy från ett flygplansfönster. Bilden är en slags konst som bara riktar sig till mig själv. Det är en bild jag kan uppskatta att glo på de tre sekunder det tar att välja vilken ikon jag ska trycka på. Inget som bör hänga på Nationalmuseum alltså, men den funkar för mig. Mer behövs inte.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: