onsdag, april 30, 2008

Gecekondu-hus

Jag fick för mig att jag skulle gå till Wikipedia och lära mig lite om staden Istanbul. Innan den fick namnet den har hette den Konstantinopel, och innan dess Byzantion. Vikingarna kallade den Miklagård.

Det finns mycket att läsa om Istanbul, och säkert massor att uppleva om man åker dit. Gör man det får man uppleva Gecekondu-husen, har jag lärt mig. Lagen som styr byggandet av sådana måste vara en av de mest idiotiska jag någonsin har hört talas om:
"Istanbul har haft stora problem med så kallade Gecekondu-hus. Det finns en gammal turkisk lag som säger att om man bygger när solen har gått ner och blir färdig innan den har gått upp får man bygglov. Många flyktingar som har kommit till Istanbul har utnyttjat det."
Gecekondu-hus
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

rigg sa...

Undrar om lagen är så idiotisk? Alla kan ju få tak över huvudet, en bostad på detta sätt. Slippa sova i trappuppgångar, bakgårdar, tunnlar... I Brasilien är det extremt svårt för en tomtägare att bli av med någon som olovligt bygger på sin tomt, om man inte har inhägnat tomten med hög mur.

stationsvakt@gmail.com sa...

rigg: Jo, men fundera över hur säkert ett sånt hus blir. Rasrisken måste ju vara enorm.

Anonym sa...

hahaha,låter grymt kul:D

Anonym sa...

Istanbul är en otrolig stad. Definitivt ett ställe att återvända till minst ett par gånger. Problem är nog inte bara rasrisk. Jag tror att vi är enormt fyrkantiga i Sverige. Vi har nog samma personer som slår upp sina "hus" där det går på en natt...Husvagnscampingen i flaten/skrubba är ett exempel
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_302954.svd

men där får de inte vara längre. Så jag undrar om inte den turkiska lagen är mer human än det svenska sättet att hantera frågan med folk som är litet annorlunda...

Här ska alla passa mallen annars så körs man bort av polis...

stationsvakt@gmail.com sa...

miranda: Kul och bygga - men svårt att bygga säkert.

Bengt: Jag tror också att vi är alldeles för rigida på den punkten. Folk måste ju bo nånstans - men säkerheten måste finnas med.

Magnus Carlbring sa...

där bror min bror

stationsvakt@gmail.com sa...

embryo: Ja jag skulle inte vilja bro där, men det bror på.