fredag, maj 16, 2008

Äggformade avloppsrör

Romerskt avlopp.

Bilden ovan är en bit av Roms antika avloppssystem. Det används inte längre eftersom det är typ tvåtusen år gammalt. Jag och brorsan blev lite fascinerade över formen på röret, när vi var där. Vi kom fram till att den formen antagligen ökar hastigheten i flödet, att det blir lite som att klämma åt en slang.

Brorsan är röris, och jag har varit det. Vi båda har antagligen stoppat ner vår beskärda del av avloppsrör i marken, åtminstone jag. Men ingen av oss har någonsin stoppat ner annat än runda rör. Döm då om brorsans förvåning när han åkte förbi Hägersten igår, och såg vad de lade ner för rör.

Äggformat avloppsrör.

Tja, varför inte - det som funkade under antiken lär väl funka nu med. Nå, nu sökte jag nyss med meningen "egg shaped pipes", och hamnade på en sida där det stod lite om sådana:
The curved top of the pipe is designed for optimum resistance to high loads, and the inner space is optimised for sewage collection and transportation. Another reason to use egg-shaped pipes is their walking height, which plays an especially important role for manual cleaning.

Pipes with an egg-shaped profile are often used for applications with major fluctuations in the sewage and water quantities. Due to the egg-shape the scouring velocity is relatively high even when the overall water quantity is small (i. e. optimised drag force cleaning the sewer). This hydraulic advantage is very useful for mixed sewage pipelines.
DEn äldre formen av rör, och den nya.

Intresset kanske inte flödar direkt, inte för den vanlige bloggläsaren, men åtminstone flödar avloppsvattnet lite bättre i rören, och det ska vi vara glada över.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

12 kommentarer:

Björn Felten sa...

Visst blir man imponerad över hur smarta människorna var för 2000 år sedan?

Naturligtvis skall rören vara äggformade, det måste ju minska sedimenteringen i rören betydligt.

Jag önskar att jag hade haft ett sådant rör på den cirka åtta meter långa, horisontella (3 cm/m fall) sträcka jag har från diskbänken till nedåtgående stam, då hade jag inte behövt flusha röret en gång om året sisådär.

Enda problemet är väl vid krökar eftersom man då inte har samma frihet att med två krökar vrida till vilken vinkel som helst.

Tack för ett verkligt "Aha, så smart"-in(l)ägg!

stationsvakt@gmail.com sa...

björn f: Ja, hur löser de böjarna? antagligen måste det väl finnas ett stort antal varianter av böja att ta till.
Och det där med fallet. Med äggform kanske, som du sa, 3 cm fall hade räckt.

Daniel sa...

Jag tyckte faktiskt detta var coolt för det var inget jag visste och jag har trots allt en gymnasieutbildning som anläggningsarbetare (dvs jag har ju lagt rejält med olika rör i marken) och så är jag ju beläst om antiken tillråga på detta. Jag tackar för informationen Johnny - jag tyckte faktiskt detta var superintressant.

stationsvakt@gmail.com sa...

nihon: Visst är sånt här intressant. De gamla romarna 8och grekerna) hade en jäkla massa "moderna" hyss för sig när det begav sig. Jag såg nåt på kunskapskanalen om det - nån serie om antikens uppfinningar typ. Det visade sig att nån var på god väg att uppfinna ångmaskinen också.

Maria sa...

Det är inte för inte man säger: "Redan de gamla Grrreeekerna... " (går att bytas ut mot Rrrromarna också!)

stationsvakt@gmail.com sa...

maria: Vi kan slå ihop det till: De gamla tyyyperrrrna som levde mellan 700 f.Kr. och 476 e.Kr. :-)

Anonym sa...

Jag fann det intressant iaf, men jag gillar å andra sidan att bli matat med "onödigt vetande" - där om något så är jag omättlig. :-)

stationsvakt@gmail.com sa...

nef: Nästa steg är att du KRÄVER äggformade avlopp av ditt lokala gatukontor. .-)

Unknown sa...

Självklart intressant. Vill minnas att jag läste en artikel om byggandet av Londons kloaker, och att de var äggformade. Åsså kunde man gå upprätt i dom! Fast folk var ju kortare på den tiden. Knappt en tvärhand höga, har jag förstått.

stationsvakt@gmail.com sa...

marcus: Det kanske finns mer äggformade rör under marken än man vet. Det kanske är en kunskap som dog bort rätt nyligen, typ på 1800-talet.

rigg sa...

Jag tyckte också att det var intressant, hör väl också till skaran som gillar "värdelöst vetande" (fast detta sorteras nog inte som "värdelöst").

Hursomhelst. Det jag tycker är intressantast är att det är gammal, god kuskap som har fallit i glömska och nu presenteras som nyhet ett par tusen år senare. Det finns säkert en hel del andra saker från den tiden som kan vara värd att studera och ta efter, uppfinna igen.

stationsvakt@gmail.com sa...

rigg: Visst. Det finns säkert en massa smarta och enkla lösningar där bakåt i tiden, att leta reda på och ta upp igen.