måndag, juni 16, 2008

Narni(a)

Marcus Cocceius Nerva var son till en förmögen romersk advokat. Hans ätt hade en tradition av att hålla höga ämbeten och han var avlägsen släkting till Tiberius. Nerva levde som var brukligt i hans släkt och blev ämbetsman. Han uppvisade en förmåga att trots turbulensen i det romerska samhället alltid få höga poster. Han hjälpte Nero att motstå Pisos konspiration år 65; han var medkonsul med Vespasianus år 71 och medkonsul med Domitianus år 90. När mordet på Domitianus blev känt handlade senaten kvickt och gjorde honom till kejsare. /WikipediaEtt skotskt par har skaffat sig domännamnet "narnia", och på så vis kommit i strid med CS Lewis nutida familj. Men grejen är ju att Narnia faktiskt redan finns. Det är ett urgammalt ställe i Italien, och det antas att CS Lewis tog namnet därifrån. Nu för tiden heter platsen Narni (kommun), men förr - på den tiden Nerva (som föddes där) levde - hette det Narnia. Allt detta har jag lärt mig på Wikipedia.
---

Ovan: Marcus Cocceius Nerva
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

.... sa...

wow, min motpol.. våga googla!

Anonym sa...

Wikipedia den subjektiva encyklopedin. :D

stationsvakt@gmail.com sa...

barbagul: Ja, våga fråga, som det heter.

anonym: Det är det man gillar.

Maria sa...

... och just som jag läste detta så var Nerva i spotlighten på din kejsarlängd - synkronisering!!! Jodå, jag kollar ständigt upp vilken kejsare som det upplyses om... varje gång jag går in på din blogg... det är en craving jag har!

stationsvakt@gmail.com sa...

maria: Vad roligt! Bara för det ska du få en onödig VIP-fakta angående färgläggningen jag gjorde av Nerva. Hans ansiktsfärg bygger på en solbadande skinka jag fotade häromdagen - vilken ligger som ett lager över statyn. :-)

Maria sa...

Du använder ofta skinkfärg i ansikten... du har gjort det förr om jag inte missminner mig... lovely, just lovely daaarling!

stationsvakt@gmail.com sa...

maria: Du har uppenbarligen bättre minne än jag. Men visst, skinkformen passar bra att lägga över just ansikten.