tisdag, augusti 19, 2008

Bebisens väl och ve kommer miltals före mossiga kulturyttringar över huvud taget

En fråga om barn i SvD. En mamma undrar hur det ligger till med att ta hål i örat på sin bebis.

"Jag har förstått att det inte är bra att göra det på bebisar, men dotterns pappa är från annan kultur där örhängen sätts på i princip på en gång då barnen fötts."

Hål i örat på en bebis.

Jamen vad är problemet, och vad är det med folk, egentligen? Hon undrar alltså om hon ska göra ett totalt onödigt ingrepp på sin bebis, och dessutom mot sitt eget bättre vetande - som tycks stå i motsatsförhållande till "men dotterns pappa är ".

Vaddå "men"? Istället för att fråga nån expert - fråga dig själv om din bebis verkligen behöver en piercing. Ja jag vet inte, men jag kan tänka mig flera grejor som borde bräcka mannens kulturargument:

1. Det gör säkert ont.
2. Öronpärlan/ringen kan fastna i saker så örat går sönder.
3. Bebisen kan rycka loss den och stoppa den i munnen eller näsan.
4. Bebisens väl och ve kommer miltals före mossiga kulturyttringar över huvud taget.
5. Smycken på bebisar är fult.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

16 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra kommentar Du hade. Jag är förundrad att inte detta är förbjudet i vårt land. Här gör vi inte hål i öron på småbarn. Någon bestämmelse måste till, anser jag. Största skälet till att vi inte ska godkänna sådant"dravel" är stora risker att örat kan slitas sönder av det lilla barnet.
Förbud måt sådana stolligheter!

Trollets mamma sa...

Jag håller helt med om att man inte ska låta göra hål i småbarns öron - men att som i en tidigare kommentar hänvisa till att "här gör vi inte hål i öronen på småbarn" är rätt förvånande. Jag har de senaste åren stött på många små flickor, under året, med hål i öronen - och båda föräldrarna har i dessa fall varit svenska sedan generationer. Det är ytterst sällan detta skulle vara en kulturyttring.

Men varje håltagningssalong med självaktning borde, tycker man, vägra tills barnet uppnått en sådan ålder att det själv kan uttrycka sin vilja. Tydligt. Inte heller tre-fyra-femåringar borde ha hål i öronen enligt min uppfattning.

Anonym sa...

Bra skrivet. Utsmyckning (?) av kroppen må väl bestämmas av den som äger sin kropp. Eller är det kanske så att flickor redan i denna späda ålder skall ha klart för sig att dom inte själva har något att säga till om? Men som vanligt så skall en "kulturyttring" respekteras och faen ta den som tycker annorlunda.

stationsvakt@gmail.com sa...

alla: Min uppfattning är här ungefär samma som den jag har om omskärning/könsstympning - man bör vänta tills barnet är stort nog att förstå vad som görs med det, och själv kan tycka till om saken.

Anonym sa...

Vad var det för ett dumt och mesigt svar mamman fick av den där dumma sajten? Hon ställde sin fråga för att hon behövde stöd i att säga nej till sin fåniga man - och så fick hon inte det.

Säg nej, mamman! Rakt av! Inga öronhål förrän flickan är i tonåren och kan bestämma själv.

Anonym sa...

Johnny – INGEN flicka ska NÅGONSIN utsättas för könsstympning.

För du tycker väl inte att pojkar ska förlora sin penis? Det likvärda är vad kvinnlig könsstympning går ut på.

stationsvakt@gmail.com sa...

ab. nä, ingen ska behöva utsättas för det - om de inte själva vill det (vilket jag har svårt att tänka mig).

Anonym sa...

Håller med AB, vilket utomordentligt meningslöst svar mamman fick.

Anonym sa...

Det här är ju en rätt krånglig fråga. Det finns många anledningar till varför man låter bebisar ta hål i öronen.

Vet att vidskepliga araber gärna låter deras barn bära örhängen, könet spelar ingen roll, tror att det här ska lura döden, eller nåt...

Andra föräldrar vet att det gör ont att ta hål i öronen. Gör man det med en bebis så är saken glömd redan nästa dag - och barnet slipper då ta ett smärtsamt beslut när det växer upp.

Andra gör det säkert för att just kunna sätta smycken på ungarna - här handlar det om ren fåfänga.

Somliga vill säkert befästa könsroller. Flickor har örhängen och hela den biten.

Överlag håller jag dock med att man ska vara så pass vuxen att man kan ta beslutet själv. Det sagt ska man inte dra föräldrarna över en kam - de har sina anledningar - även om man inte håller med om dem.

stationsvakt@gmail.com sa...

naseer: säkert är det som du säger. Fast personligen tycker jag man kan nöja sig med att spöka ut sina barn klädmässigt, och låta kroppen vara.
Själv skaffade jag hål i örat när jag var sjutton. I "fel" öra, fick jag sen höra av kompisarna. Kanske hade det varit bättre om mina föräldrar hade fått bestämma. :-D

Anonym sa...

"Bebisens väl och ve kommer miltals före mossiga kulturyttringar över huvud taget"

Förutom i fallet med könsstympning av pojkar. Det är lagligt och utförs dagligen på nyfödda på svenska sjukhus.

Hål i öronen är bara sjukt - det kan växa ihop ganska bra, avlägsnandet av förhuden är sjukt och vidrigt mot barnet.

Kräv 18-årsgräns för könsstympning idag!

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: man kan ju jämföra't med namnsättning av barn, där är man ju jäkligt hård på att inte låta föräldrarna ge barnen namn som kan orsaka dem lidande.

John Eje Thelin sa...

Plus att tidig håltagning avesvärt ökar risken för nicekalallergi.

stationsvakt@gmail.com sa...

John: Ännu ett skäl att låta bli.

Unknown sa...

Någon måtta får det väl ändå vara? I min enfald trodde jag att svenskar inte var lika xenomorfiska som många andra, men jag hade tydligen fel.

Det är en väldigt stor skillnad på stympning och hål i öronen eftersm det sistnämnda läker utan ärr om man tar bort dem.

Jag bor utomlands och jag ser ofta vädigt söta örhängen på små bebisar. Man tar bort dem när barnet är stort nog att kunna skada sig på smycket (efter några månader).

De flesta kommentarerna här verkar som om de tror att de som gör detta totalt skiter i barnen och inte bryr sig om deras bästa. Det jag har sett tyder på precis det motsatta.

Men, jag vet att jag inte kan få folk att ändra sig, så fortsätt ni att tro att ni vet bäst, så kan resten av världen fortsätta med det de är bäst på

stationsvakt@gmail.com sa...

loke får sista ordet - såna här grejer rusar lätt iväg.