onsdag, augusti 27, 2008

Vad är Sverige?

Institutet för framtidsstudier: Snart kommer dubbelt så många människor att årligen invandra till Sverige i jämförelse med hur många som föds. (DN)

Det är mycket om invandring överallt nu, och jag antar att ju fler opinionspoäng SD plockar desto mer blir det. Håhåjaja. Nå, när jag läste ovanstående grej började jag fundera över Sverige. Vad är Sverige?

Sverige är en jäkla massa saker, och vill man ha en slags bredare koll kan man ju besöka Wikipedia. Men om man inte vill komplicera saker och ting, utan tar det mer filosofiskt, vad är Sverige då?

Är Sverige själva landet Sverige? Marken, geologin.
Är Sverige själva landet plus svenskarna sammantaget?
Tog man bort oss alla och fyllde landet med till exempel Nya Zeeländare - skulle det ändå vara Sverige?
Om man tog alla svenskar och placerade dem på en obebodd planet, skulle den planeten automatiskt bli Sverige då?

Svårt att förklara vad jag menar, men så här då - är Sverige bara en plats som heter något, eller krävs det svenskar på just den platsen för att det ska bli det vi tänker på som Sverige? Eller ännu mer filosofiskt: Är Sverige en sak eller ett tillstånd?
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

22 kommentarer:

Anonym sa...

Sverige är liksom alla andra nationer en idé, liksom en levande kropp som inte är statisk utan mycket formbar.

stationsvakt@gmail.com sa...

bb: Men skulle idén Sverige funka utan kropp, så att säga?

Anonym sa...

Jag lutar nog mer åt att en planet med alla som bott i Sverige skulle vara mer svensk än ett Sverige fullt med Nya Zeeländare. Med fråga mig inte varför, för det har jag ingen aning om.

stationsvakt@gmail.com sa...

carinh: Inte jag heller. Jag är inte ens säker på att det var en speciellt smart fråga jag ställde. :-)

Omar Kalb sa...

Dn:s artikel är intressant den säger inte varifrån invandringen ska komma.
Det finns tydliga bevis som visar produktiviteten beror på varifrån man kommer.
Det är över alla bevis att desto mer invandring ifrån mellanöstern och nordafrika innebär mera sociala problem.
Några få problem som gemene man insett men inte tokvänstern har:

#Att våldtäkterna ökar oerhört.

#Hedersvåldet ökar oerhört, Sverige har i nuläget 30000 unga kvinnor som direkt utsatta för hemskt hedersvåld.

#Svenskhat, attityden hoss många invandrarungdomar är att hata det svenska och svenskar. De som kvinhögg och rånade det homosexuella paret i Tantolunden under Pride var muslimska asylsökande. De sade samtidigt som misshandeln svenskhatiska och svenskrasitiska glåpord.

#Massiv segregation för att vissa invandrargrupper främst muslimer inte vill anpassa sig. Stenkastning mot polis och brandkår är några exempel.

Flera av dessa problem ljuger media och MP och VP öppet om. De anser att problemen är svenskarnas fel som misslyckats med uppgiften att integrera. Det är Mp och Vp:s fel som i förra regeringen lyckats spela ut sossarna ifrån att genomföra en vettig invandringspolitik.

Kom ner på jorden och lev i verkligheten inte i massa fina "gröna" "gaiateoretiska" flummerier. Så länge Mp och Vp fortsätter att ljuga om dessa problem kommer rasismen och utanförskapet öka.

Studera Venstre i Danmark (inte dansk folkeparti) de har en helt annan attityd till muslimer än Vp som lyckats hitta på akademiska lögner som förklarar invandringskatastrofen!

Förslaget om flyktingamnestin som nyligen lades fram av Vp och Mp är också ett skräckexempel som inte ens sossarna ville befatta sig med.

Den verkliga källan till rasismen som finns i svenska samhället är den misslyckade integrationspolitiken där Sossarna, Mp och VP fått bestämma fritt och skapat. Dessa bär skulden till det katastrofala invandringsproblemet i Sverige. De kan säga att skulden är deras till de tusentals svenska kvinnor som våldtas av ickeeuropeer i Svenska städer varje år!

/Omar Kalb ibn Kalb
-Muhammedbilder.blogspot.com-

Anonym sa...

Ni flummar runt i dimman här... Typiskt svenskt PK snack ingen vågar säga ifrån.. Det är ju en skrämmande utveckling!
Om 50 år lär svenska språket vara ett minoritetsspråk och Sverige lär ha blivit muslimskt.

Plastfarfar sa...

...särskilt svårt att gissa vart den här tråden skulle ta vägen, var det inte.

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Jag är en sd-magnet.

Anonym sa...

Jag tycker Sverige är som en PÅSE!

:o)

stationsvakt@gmail.com sa...

Kraxpelax: Sverige is like a box of chocolate. :-)

Anonym sa...

Det finns det ett folkslag här i världen som kallas för svenskar.

De finns i bl.a. Sverige, men också i Finland (Åland, Österbotten, Åboland och Nyland) och i Estland (Aiboland, trakten runt Ormsö och Haapsalu).

Kolla in denna länk:
http://www.denandrastranden.com/
"Den andra stranden - Svensk kustkultur kring Östersjön"

och få en objektiv känsla av svensken som en distinkt etnicitet här i världen. Svenskar & svensk kultur kan existera utanför Sverige oberoende av Sverige som land. :-)

Anonym sa...

Är det inte meningen att dendär Tobias Lindgren ska dyka upp & trolla för oss nu? Du har ju faktiskt skrivit förkortningen SD det brukar vara gott nog trollbete...

För övrigt så är Sverige en monarki! Så Sverige borde helt enkelt vara samlingen av alla de som låter sig styras av kungen, och de områden kungen med hjälp av dessa lyckas kontrollera.

Alla republikaner kan... Ööö... skaffa en egen definition!

stationsvakt@gmail.com sa...

mikah: Snygg sida.
Man kan förresten fråga sig hur djupt svenskheten sitter. Låt säga att Sverige (och dess utlöpare runt östersjön) sprängdes bort, och vi blev utspridda - skulle vi bevara svenskheten för generationer framåt? Ingen aning.

mumfi: Han har nog SD som en feed i sin flödesläsare, och kan hålla koll.

Anonym sa...

Svenskar är en mix av sin kultur och sitt land. Utan ekorrar blir det inget "Ekorrn satt i granen" och utan is blir det inget "Räven raskar över isen".

Efter en generation på månen eller dylikt skulle vi förändras - det gör vi förstås även om vi stannar kvar, men på andra sätt.

Hm, det här blev glasklart.

stationsvakt@gmail.com sa...

ab: Frågan är helt klart svår; kanske inte ens går att svara på om man vill svaraa kort.

Anonym sa...

Svenskheten, som andra kulturella identiteter, sitter ibland djupare än man tror. Det finns ett par byar i Argentina där de fortfarande firar midsommar mitt i vintern, pratar (typ) svenska och har en del annat sådant fuffens för sig.
Tror även att det finns ett gäng tvångsförflyttade typer någonstans i forna sovjet... Minns inte hela historien kring det, men i stort sett är de, efter över 100 år, fortfarande sura för att de inte får komma "hem". Om det inte var så att de var hemma igen vid ett tillfälle men valde att flytta tillbaka till Ukraina?

Hur som haver, det är inte bara landet utan även minnet av landet. Tyvärr minns man bara det bra och för vidare ouppnåeliga ideal till sin avkomma. De stackars argentinasvenskar som kommer hit igen lär bli aningen förvånade, om vi säger så.

Anonym sa...

Min kära pluggade slovenska ett par terminer, och en av hennes kursare har en mormor som bor i Slovenien. Det är hennes fjärde nationalitet, ändå har hon bott i samma hus hela livet. Först låg det i Österrike-Unger, därefter i Italien, efter 1945 bodde hon i Jugoslavien och i början av 90-talet blev det alltså Slovenien.

Men... det råder inga tvivel om att denna mormor varit slovenska hela sitt liv, inte österrikiska, italienska eller jugoslaviska. Språket och kulturen har funnits i över tusen år, även om Slovenien aldrig varit en egen nation förrän 1991.

stationsvakt@gmail.com sa...

mumfi: Tur att vi har ett land i alla fall.

hakke: Jag jobbade ihop med en makedonier när det var krig där nere. Han var förbannad på hela grejen. -Fan, vi är ju jugoslaver, tyckte han.

Anonym sa...

seriöst ni svenskar måste vakna , ja tycker att invandring förstör landet , ni tar inte in smarta kloka människor , ni tar in folk som kan ingenting , som leker dumma när de kommer till sverige och sen när de får upphåltillstånd blir de smarta men smarta på vilket sätt ? aa jätte smarta när det gäller fusk och sånt , ni kommer förstöra sverige , vakna innan d försent . ni kommer säker komma ihåg det jag skriver . ta in smarta och välutbildade människor . irakier=fusk och bedrägeri .. kurder=bråk och problem ... syrianer = södertelje snart kommer de köpa den , somlier=rinkeby=ociviliserade människor o de kmr aldrig förändras jag menar inte att alla är så men för d mesta är de så . i rinkeby bor 100% invandrare . 80% av de kan inte ett enda ord svenska o ch 75% gömmer sig här illigalt .det är katstrof , ni tar emot o tar in irakier , det kmr sluta illa för er o ni kmr ångra er ångra er ångra er .

Anonym sa...

90% av invandra är inte tacksamma . man hör hela tiden jävla svenne jävla sverige . jag fattar inte varför. ni tar in ocivilserad människor . wake up det börjar bli försent

Kontemplerande kille sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kontemplerande kille sa...

Det handlar inte längre om naiva visioner, alla med lite sunt förnuft i bakhuvudet (alla utom quislingen Bengt Westerberg då) förstår att 100 000 invandrare per år är ohållbart.

Konceptet med integration kan vi glömma, integrationen i Sverige har varit nere sedan 70-talet, massintegration är bara en naiv politisk dröm.

Massinvandringen är en katastrof ur ett social perspektiv, där man lägger grunden för etniska konflikter i framtiden.

Ur ett ekonomiskt perspektiv är det helt enkelt vansinnigt, speciellt med tanke på den höga arbetslösheten i landet.

Exempelvis Norrköping kommuns siffror över vad invandringen kostar kommunen (55%+ av biståndet betalades ut till utrikesfödda/flyktingar, andelen utrikesfödda i kommunen är 12%):
http://frianyheter.wordpress.com/2009/01/27/kommunfakta-norrkoping/#comments


Sist har vi det kulturella perspektivet. Sverige håller på att förändras, och då är det inte enbart svenska traditioner som åsyftas utan våra värderingar. Saker som framstår som självklara nu, kommer förmodligen i framtiden
att vara mer omdiskuterade. Kommer svenska flickor och kvinnor i Malmö att behöva gå i slöja om 20-30 år för att "visa tillbörlig respekt" för den muslimska befolkningen. Kommer det ens att finnas några etniska svenskar kvar i staden? En bättre fråga är kanske, kommer det att finnas några kristna (alla med kristen bakgrund, inte uttalat troende) kvar i staden? Detsamma gäller städer som Landskrona och Helsingborg.

Något måste göras nu, om idioter som Bengt Westerberg får större utrymme att diktera svenska immigrationspolitik så kommer ingen av oss att känna igen landet om 20-30 år. Vill ni verkligen att era barn eller barnbarn ska få sota för våra misstag? En balkanisering håller på att hända och vi har nått punkten för att göra ett vägval, 2014 så kommer vi att ha tagit in 800 000 - 1 miljon fler utomeuropeiska invandrare till Sverige enligt rapporten (majoriteten muslimer).

Så tänk lite människor, vad tror ni kommer att hända?