Den här bloggen är avslutad. I över 10 år höll den, men det blev rätt sporadiskt mot slutet. Jag bloggade länge, och man ändras som person med tiden, så eventuella åsikter jag har gett uttryck för kan vara inaktuella. Det KAN vara så att jag tycker tvärtom numera. Men jag låter det ligga. Det är lite kul med ett halvprivat tidsdokument.
måndag, september 08, 2008
Gasmolnet ur Nyos-sjön
Geologi, biologi och kemi, de grejorna kan jag inte mycket om. Som jag minns det, fast jag har försökt förtränga saken, hade jag riktigt låga betyg där. En sak jag däremot har försökt minnas, det är grejen med gasutsläppet ur Nyos-sjön. Jag antar att det har kopplingar till ovanstående ämnen, så det är möjligen därför jag har så svårt att komma ihåg. Jag hörde om saken för många år sedan, och jag minns att det fascinerade mig. Nu har jag kollat upp saken - tack internet.
Så här gick det till, som jag har förstått saken. I Kamerun finns Nyos-sjön. Det är en vulkankrater full med vatten. Under sjöns botten finns en ficka med magma. Denna magma läcker ut koldioxid (CO2), vilken mättar bottnen. Som tur är så är vattnet skiktat i varmt och kallt, och detta håller gasen på plats där nere.
Nå, hur det nu var så hände något. Det var 1986. Plötsligt föll 1700 människor döda ner, och 3500 djur (typ boskap då). Det var de som bodde och höll till på sluttningen nedanför. Ena stunden höll de på med vad de nu höll på med, och i nästa stund var de döda.
Efter vad jag har förstått så bildar CO2:n kolsyra tillsammans med vattnet, skaka om en läskflaska så förstår ni. Nyos-sjön fick sig en omskakning, kanske pga ett jordskalv, eller så. Det sprutade över, och ur fontänen vällde ett enormt moln av koldioxid ut. Den gasen är tyngre än luft, så det var därför den vällde istället för att bara lösas upp. Den vällde ner på folk och fä på sluttningen.
Toxikologisk information (Wikipedia):
Lukt: Ingen luktvarning. Höga halter ger dock svagt stickande lukt.
Kvävande genom inandning då den undantränger luftens syre.
Även låga halter orsakar snabbt cirkulationssvikt.
Symptom: Huvudvärk, Illamående, Kräkningar, Medvetslöshet.
Med ovanstående i tankarna, och med tanke på den stora mängden som rann över människorna och djuren, kan man fatta vad som hände. Om de själva fattade är svårt att veta.
Som sagt, jag har fascinerats av den här händelsen sedan jag hörde om den för första gången (på tv var det nog). Om jag har fattat helt fel om vad som hände ber jag att få hänvisa till brasklappen högst uppe, den om mina skolbetyg.
---
Läs även andra bloggares åsikter om nyos, kamerun, vulkan, sjö, co2, kolsyra, människor, boskap, döden, gas
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Jag har nyss läst att vissa tror att vi kan undvika global uppvärmning genom att gödsla haven med järn så att algerna blommar. De binder då stora mängder koldioxid, och när de dör tar med sig denna till havsbotten.
Med tanke på det du berättar, och om vi bortser från de naturvetenskapliga lärarnas eventuella invändningar, kan man tänka sig en skräckfilm där denna koldioxiden frigörs igen och lägger sig i stora gasfickor där nere. Ruskigt ruskigt. (Eller rursihjt, som wv säger.)
hakke: Och jag såg nåt på tv igår om:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stromatolit
Det handlade också om sånt, fast då som livsstartare.
Häftig blogg=)
ermin: Oj. Tack. :-)
Låter onekligen som något ur en zombiefilm. När Vesuvius hade sitt utbrott år 79 rullade också ett moln av het, giftig gas (följt av lava) nerför berget mot Herculaneum.
"It was long thought that nearly all of the inhabitants /i Herculaneum/ managed to escape because initial excavations revealed only a few skeletons. It wasn't until 1982, when the excavations reached boat houses on the beach area, that this view changed. In 12 boat houses archaeologists discovered 250 skeletons huddled close together.
Boat houses where skeletons were foundDuring the night, the column of volcanic debris which had risen into the stratosphere began falling back down onto Vesuvius. A pyroclastic flow formed that sent a mixture of 400°C (750°F) gas, ash, and rock racing down at 100 mph (160 km/h) toward Herculaneum. At about 1 AM it reached the boat houses, where those waiting for rescue were killed instantly by the intense heat. This flow and several more following it slowly filled the city's buildings from the bottom up, causing them little damage." (wikipedia)
Ett stort utbrott kan komma på nytt ganska snart; Vesuvius har inte rört på sig sedan 1944, den längsta pausen på de senaste sexhundra åren eller så.
magnus: Jag har tänkt en hel del på det där. varför bygger de inte ett skydd eller en vall som kan skydda utgrävningarna och leda bort nästa flod?
Johnny: de kanske bara säger "mañana!" ;) Nej, nån slags planering måste de ju ha - man skulle väl kunna bygga stenvallar och dra någon slags stålförstärkta rännor från kratern - men det skulle också förstöra en del av landskapet kring berget...
magnus: Det är säkert mañana! som gäller - antagligen svårt att få loss pengar också.
John´ny: Om det nu inte är "mafiana!"
magnus: Säkert det med.
Skicka en kommentar