onsdag, november 12, 2008

Vars tar en Photoshop-action vägen?

Här är en fråga jag skulle vilja ha svar på. I photoshop finns något som kallas "actions". Man kan säga att det är en inspelningsanordning. Jag öppnar en bild, går in på actions och hittar på ett namn till min "inspelning". Allt jag därefter gör med bilden "spelas in". Sedan trycker jag på stop.
Nu finns "inspelningen där". Om jag två veckor senare öppnar någon bild och tänker att den där, den vill jag ska se ut som bilden jag gjorde för ett par veckor sedan, ja då trycker jag på knappen med namnet jag gav "inspelningen". Nu händer exakt samma sak med den aktuella bilden som med den förra.

Kanske låter virrigt för den som inte har Photoshop och förresten kanske jag förklarar virrigt. Dessutom - varför förklarar jag över huvud tagen? Jag menar, den som inte har Photoshop kan ändå inte svara på min fråga, och den som har Photoshop hade inte behövt min förklaring.

Nu till frågan: Var tusan tar min "inspelning" vägen? Är den en liten text-fil som ligger någonstans? Vad har den för filändelse? Jag har inte den blekaste. Jag har letat och inte hittat. Nån som vet?
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,
---
Update: Via PF hamnade jag på en sida där jag lärde mig följande:
By default your Actions are saved in the Action palette. Which means they're not permanently saved on your HD. If you accidentally delecte them then they are gone permanently. Therefor it's always best to save your Actions. This way it's also possible to share your Actions with other people. To save an Action you need to select the Action Set (folder icon), go to the Menu Options and select Save Actions.... When you want to use this Action again you go the Menu Options again and choose Load Actions... browse to the Actions file and click OK. Now the Action Set appears in the palette and you are good to go.

5 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Inte för att jag vare sig kan eller har P-shop, men jag blev nyfiken och Googlade på "photoshop action files" och såg bland annat det här, som till och med jag begriper.

Översättarhelena sa...

Det kanske kan ligga som metainformation i själva filen? Det finns program som läser och extraherar metainformation ur filer. Googla på "metadata miner" eller "metadata extractor", så kanske du hittar nåt som går att använda. Obs! Jag vet alltså inte om actions är metadata, det är bara en gissning!

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Tack. jag är en sån dålig googlare, så jag slänger hellre ut en fråga här - vilket dessutom är roligare plus att vi alla lär oss nåt då.

ö-helena: Tack. Det där kan nog vara nyttigt att lägga på minnet för andra saker man kan tänkas göra.

Plastfarfar sa...

Mitt intryck är att det snarare verkar handla om makros än metadata.

Min förhoppning är att någon som kan saken hör av sig här.

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: När det kommer till såna saker övergår det mitt förstånd och vetande, men skriv gärna nåt som bidrar till kunskapshöjandet.