söndag, december 07, 2008

80 och 1600

"Ju högre ISO-tal desto blurrigare och mer brus", läser jag i en gammal post på Bild och foto. Jag hittade den via sidan där Bild och foto samlar fototips och resurser för nybörjare, och fick för mig att testa.

Batterierna här intill ser kanske ganska lika ut, trots att det vänstra är taget med ISO 80 och det högra med ISO 1600, men tittar man på bilden i större version, då ser man verkligen skillnaden.

---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Å, intressant! Så lätt att begripa det hela när man gör på det viset!

stationsvakt@gmail.com sa...

Elisabet: Med hög ISO kan man fota det mesta utan blixt, och ska man ändå blogga bilderna och därmed förminska dem, så kan man lika gärna göra så.

Anonym sa...

Det är sjukt stor skillnad på hur hög ISO man kan fota med, om man jämför med de dyrare kamerorna. Fick ju låna en Nikon för runt 23.000:- i typ 30 min. Ja jäklar. Dom har ju, de dyrare, en fullformatssensor också.

När jag såg batterierna tänkte jag dock först på hur laddbara batterier har olika, vad heter det, styrka. Typ 1200, 1800, 2400 osv!

Anonym sa...

Kameror har olika egenskaper det viktiga är bilden i slutändan och som du säger om du använder bilden på webben i liten storlek då är kan du använda hög ISO.

Problemet blir om du vill använda den bilden i en förstoring säg A3 på väggen. Då är det inte lika kul. Det är bra att få så bra bild som möjligt. Du kan inte veta om den bild du fångar är den där bilden du skulle vilja förstora...

stationsvakt@gmail.com sa...

RvS: En sån kamera skulle jag inte ens våga hålla i. Skulle vara rädd att tappa'n.

Bengt: När jag tänker efter har jag aldrig skrivit ut en enda bild, och inte heller låtit framkalla nån.

Anonym sa...

Fotograferade ett bröllop med ISO 1600. Hade säkert fungerat bra om det var mitt på dagen, men detta var en oktoberkväll precis innan 18. Det gick och jag lyckades framkalla en av bilderna till storlek 50 x 70 cm, men det blir mycket jobb med varje bild.
Ett knep är att göra svartvita bilder av ISO 1600. Då blir det kornigt istället.

stationsvakt@gmail.com sa...

HDR: "Ett knep är att göra svartvita bilder av ISO 1600. Då blir det kornigt istället" - så har jag tänkt också, men risken är ju förstås att man kan verka pretentiös då.