lördag, januari 24, 2009

Det här är Solsbury Hill

Hur många låtar har man inte hört som handlar om ställen? Som till exempel när Orup sjunger "Från Djursholm till Danvikstull", ja då vet jag vars både Djursholm och Danvikstull ligger, och hur det ser ut där.

Det finns också massor av låtar som handlar om ställen jag aldrig har sett. Till exempel sjunger Lynyrd Skynyrd om "Sweet Home Alabama". Jag har aldrig varit där, men jag har säkert sett Alabama porträtterats i massor av filmer, så på nåt sätt vet jag ändå på ett ungefär vad det sjungs om.

Däremot, när det sjungs om mindre kända ställen, då låter man det bara vara en sång. En av mina gamla favoriter är "Solsbury Hill" av Peter Gabriel. För mig är bara Solsbury Hill ett namn i en sång - men stället finns ju faktiskt i verkligheten.
Jag kollade upp stället i Google Earth, och det ser ut som på bilden ovan: en hög kulle. På Wikipedia står det att kullen egentligen heter Little Solsbury Hill, men att man vanligen utelämnar little.

Den är belägen i Somerset i England, och reser sig 191 meter över vattennivån (floden Avon). På järnåldern, typ ett par hundra år innan romarna dök upp i England, fanns där ett fort (möjligen inte helt olikt våra egna fornborgar). Det kanske uppfördes i samband med en gallisk invasion (typ Asterix då). Ca 100 år före vår tidräkning övergavs det och kullen fick åter vara en kulle.Ungefär tvåtusen år passerade och sedan dök Peter Gabriel upp. Han beskrev utsikten därifrån så här:
Climbing up on solsbury hill
I could see the city light
Wind was blowing, time stood still
Eagle flew out of the night
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

9 kommentarer:

Ullah sa...

Du är en riktig folkbildare!

Johnny sa...

Ullah: Och du är en jävel på att kommentera snabbt. :-D

Magnus sa...

Genial låt, men Peter Gabriel gjorde under åtminstone tjugo år efter uppbrottet från Genesis knappt en enda dålig sång. "Up" som tog en evighet att göra är den enda av hans skivor som känns snett ute; han hade väl för mycket studiotid med den helt enkelt.

Johnny sa...

Magnus: Dessutom är han grym live (vilket jag förvisso bara har sett på tv).

Magnus sa...

Johnny: Yeah, "Plays Live" från 83 är ett av de bästa livedubbelalbum som någonsin gjorts, och hans senare dvd-utgåvor är också storartade (liksom "Africa Calling - Live8 at the Eden Project" där han och Miriam Makeba stod värd för ett gäng afrikanska stjärnor). Jag behöver absolut se honom på scen i verkligheten innan han trappar ner.

Johnny sa...

magnus: Han börjar ju bli till åren kommen, och ägnar allt mer tid på sin hemsida, så du får nog skynda på.

Magnus sa...

Johnny: Gabriel, Anders F Rönnblom, Todd Rundgren, Yes och Judas Priest hör till min "måste-se-live-lista" (olika genrer eller hur?) Får titta efter vad Todd och Peter har tänkt göra för spelningar i Europa under 2009.

Johnny sa...

Magnus: Just Anders F har jag faktiskt lyckats se. :-)

Pseudonaja sa...

Sade någon Yes? :-)
Missade du Todd i höstas, Magnus? Han spelade i Göteborg och i Malmö. Det var skitbra!