måndag, januari 19, 2009

Namn, igen

Jag läser om de populäraste namnen i en artikel i allt om barn. Hur många gånger har man inte läst den, eller nån liknande, artikel? Nåväl, ämnet är väl ständigt populärt, antar jag. I anslutning till den artikeln hittar jag en äldre, från 2008, och där står det om godkända och icke godkända namn.

Trots att, som det står, skatteverket har blivit tillåtande för udda namn så är de helt inkonsekventa. Vissa namn, som i mitt tycke, borde vara mer mobbningsframkallande godkänns, medan andra, som i mitt tycke, är fina och bara borde vara till gagn för bäraren får: Nix!

Till exempel tycks namnen Tequila, Höst och Blomsterblomman ha blivit ratade. Varför då? Nå, Tequila kanske har nåt jävla upphovsrättsskydd på sig (även om det är svårt att tro), men Höst och Blomsterblomman är ju bara fina, även om just Blomsterblomman låter lite kaka på kaka (likt till exempel efternamnet Löwengrip).

Modesty är tydligen okej. Bäraren av namnet kanske växer upp och hatar serien Modesty Blaise, men det är tydligen okej ändå. Jag har jäkligt svårt för serien Spirou, och fan ta mina föräldrar om de hade gett mig det namnet. Men det hade varit mellan dem och mig.

Även Pixie har godkänts. En pixie, som jag förstår saken, är typ en liten älva, eller nåt i den stilen- en liten nätt varelse. Låt oss säga att bäraren av det namnet växer upp till en tjockis - nån som kommer att mobbas för minsta lilla - hur kul är det då att heta motsatsen till den man är.

Och så vidare, och så vidare. Jag tycker att skatteverket måste vara mer konsekventa. Antingen gör de en lista med alla namn som de kommer att godkänna och som man får plocka ifrån, eller så låter de namngivandet vara nåt man bestämmer själv. Är man ansedd som mogen nog att ta hand om sina egna barn (alla klarar ju faktiskt inte av det) så borde man vara mogen nog att sätta namn på dem.

(Jag måste ha skrivit många, snarlika bloggposter om det här, slår det mig)
---
Läs även andra bloggares åsikter om

8 kommentarer:

Ullah sa...

Det får väl bli så att man först testas om man verkligen är mogen att ta hand om ungen, och om man får godkänt är det fritt fram för Blomstermåla eller Långben eller vad man nu vill.

Johnny sa...

Ullah: Varför inte blomsterben? :-)

Aewheros sa...

Ullah: Man ska alltså koppla in socialen för att någon försökt ge ett eventuellt omoget namn till sitt barn? :)

Ullah sa...

Typ. Eller så kan alla testas, så ingen känner sig utpekad. ;)

Peace in mind sa...

Jag tycker också test, så kanske man slipper alla ungar som heter Maja, Julia och Emma. Vi snackar tjatigt....

Johnny sa...

Pim: Antagligen är det väl så att alla kommer på sina namn samtidigt, men inte kopplar ihop det med andras ideer.

frktjatlund sa...

Jag känner en skitliten man som heter Magnus och en ännu mindre grek vid namn Vassilis, men inte har de blivit mobbade för sina namn.

Flertalet namn tappar på något sätt sin betydelse. Så även Sten, Björn och Ulf t ex.

Johnny sa...

frk: De slipper mobbing pga kompisarnas bristande bildning. :-)