onsdag, januari 21, 2009

Så nu vet ni det

Jag har ingen Bob Dylan-koll direkt; jag hör ju att det är Bob Dylan när jag hör honom, och jag stänger inte av, men jag är heller inte superintresserad och skuvar upp. Ville bara ha det sagt, till att börja med.

Däremot är jag intresserad av medeltidsballader, och skruvar gärna upp när en sådan ploppar fram. Ni vet, Scarborough Fair och såna. "Medeltidsballader" inom citationstecken då, eftersom man inte vet säkert hur de lät från början, och det man nu hör är en förvisso stelnad men fortfarande pågående utveckling av en tradition.

Men trots ett intresse har jag i likhet med fallet Dylan ingen koll. Jag hör när det är en sådan låt, men skulle någon fråga mig vad jag vet om den skulle jag inte kunna svara. Nå, här är den gamla "medeltidsballaden" Nottamun Town.Den versionen var med Fairport Convention. Det finns såklart många versioner, bland annat med Jean Ritchie, men just Fairport Conventions variant har jag fastnat för. Nåväl, det jag tänkte komma till var att Bob Dylans låt Masters Of War, det upptäckte jag nyss, har samma melodi som Nottamun Town har, fast med en annan text. Så här låter den.Så nu vet ni det.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

10 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Tydligen snodde han Jean Ritchies arrangemang också!

Johnny sa...

Ö-helena: Åhå. Nå, nu när jag har läst så såg jag att hon ändå fick femtusen dollar av honom.

Petronella sa...

Spännande! Hade ingen aning om detta. Gillar både Dylan och Fairport Convention så det var ju intressant.

Min favorit med Fairport Convention är Matty Groves!

Johnny sa...

Petronella: Den är mycket, mycket bra. Jag brukar lyssna på jean richie-versionen. Det är också en sån där gammal ballad.

Petronella sa...

En sak till (off topic): Stationsvakt.. är du tågklarerare?

Johnny sa...

Petronella: Näe. Namnet kommer av att jag jobbade som stationsvakt (en slags ordningsvakt) på centralen i Stockholm på den tiden jag skaffade mig mitt första mail, som blev just stationsvakt.

Petronella sa...

Jaså på så vis! Jag jobbar som tågklarerare och tänkte att jag kanske hade hittat en kollega på nätet, därav nyfikenheten:)

Johnny sa...

petronella: Åhå.

Drake sa...

Intressant! Har aldrig tänkt på att det i princip är samma låt. Ändå är jag en stor fan av både Dylan och Fairport

Johnny sa...

Drake: jag blev också förvånad. Båda är bra, fast på olika vis.