fredag, februari 20, 2009

Den som är mest släkt med Alexander den store vinner Jag är bäst-tävlingen

Grekerna anser att invånarna i den nya staten de facto lägger beslag på de antika makedonernas historia, vilket grekerna är motståndare till. Grekerna anser att dagens makedoner, liksom övriga folk i tidigare Jugoslavien, är slaver och därmed saknar koppling till det antika Makedonien. Grekerna hävdar att makedonerna ägnar sig åt en form av historisk identitetsstöld eller varumärkesintrång(Wikipedia).
Den här konflikten var jag alltför obildad för att veta att den alls existerade. Jag hittade den på YouTube, där sökningarna "macedonian dna" och "greek dna" bjuder på, förvisso rätt tragisk, men ganska stor underhållning. Att ämnet är ganska brännande ser man på hur många kommentarer vissa filmer har.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Magnus sa...

Haha, precis som om inte dagens "etniska greker" vore uppblandade med italienare, germaner (varjager!) och turkar. Det är förresten en rätt omstridd fråga när de antika grekerna (lika med mykenarna?) egentligen kom till Grekland, 2000 f. Kr eller långt tidigare.

Johnny sa...

Magnus: Ja sånt där är krångligt, och har väl antagligen med haplogrupper och sånt att göra, antar jag. Dessutom rätt ointressant, men som sagt underhållande när folk tar det på allvar och bråkar om det.