onsdag, februari 18, 2009

Olika synsätt

Vilken kontrast alltså, i hur man väljer att bemöta/behandla delfiner. I Australien blev en delfin attackerad av en haj (via). En massa späck upptill på'n slets loss. Den räddades och fördes till en specialklinik för vård. I Japan, däremot, där behandlar man delfiner som vilka firrar som helst.


Vänster: Den räddade australiensiska delfinen. Höger: De massakrerade japanska delfinerna.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

11 kommentarer:

Terra sa...

Asiaters syn på djur är inget man någonsin som djurvän och västerlänning kan acceptera. Jag har många ggr funderat på vad det är som gör att vi bryr oss om djurs rättigheter så enormt mycket mer än de gör. Jag är rätt säker på att vårt västerländska synsätt är mer utvecklat än deras dock och att det inte bara handlar om olika synsätt - utan olika utvecklade synsätt. Ja det är fult att säga så i dagens PK-samhälle där allt ska relativiseras - men det skiter jag i - asiater är underutvecklade vad gäller synen på djurs rättigheter.

Johnny sa...

Terra. Över huvud taget - antagligen kan man bedöma en kulturs grad av civilicering efter hur de behandlar djur.

Jan E sa...

"I Japan, däremot, där behandlar man delfiner som vilka firrar som helst."
Nu råkar det vara så att delfinen inte är en fisk, utan ett relativt högt stående däggdjur. Som en hund ungefär. Vi - alltså vi i väst - skulle aldrig drömma om att plåga hundar på det sätt som japaner plågar delfiner.
Förresten vad tycker herr Stationsvakt själv? Ska man tolka användningen av ordet "firrar" som att du finner den japanska djurhanteringen mest adekvat?

Johnny sa...

Jan E: Bra iakttagelse där. Jag använde just "vilka firrar som helst" som en slags motvikt - en motsats - till australiensarnas räddningsaktion. Men att få till såna nyanser i text är svårt.

Min egen åsikt är att ska man äta djur så ska man hålla sig till så "låga arter" som det är möjligt, alltså inte hundar och delfiner. Men jag skulle inte ha något emot att äta någon av dem om det gällde livet för mig.

Så det jag egentligen tycker är att man ska inte döda nåt djur, varken höga eller låga, i onödan, och framför allt inte i massformat.

irremar sa...

Oj..

Jan E sa...

Johnny,
Åjo, att dra upp en fullpackad strömmingssköte är väl ok ;-)

Johnny sa...

irremar: Oj, skepp ohoj.

Jan E: Det låter smarrigt, men vad tusan ett strömmingssköte är har jag ingen aning om.

Anonym sa...

Vidrigt!!
Saknar ord.
:-( Molly Ginger.

Johnny sa...

Molly: Taskigt.

Jan E sa...

En sköte = ett nät. Vanligt ord i Sthlms skärgård.

Johnny sa...

Jan: Så just nu surfar du på skötet då? :-D