fredag, februari 20, 2009

Romersk gynekologi

"På lampans yta visas en mycket smal kvinna, eventuellt drabbad av en allvarlig sjukdom, t.ex. cancer, och en läkare som utför en gynekologisk undersökning med ett så kallat vaginal speculum"
(Latin American Herald tribune)

En gynekologisk undersökning i det gamla Rom.

Ett speculum är, efter vad jag förstår, en äldre form av endoskop. Ett par exemplar av såna har hittats i Pompeji, men det är ganska unikt att man får se det användas i praktiken, åtminstone på ett konstföremål, i det här fallet en oljelampa (min privata gissning är att lampan kan ha varit ett undervisningsobjekt).

Det är spanska arkeologer som har hittat lampan, som är från det första århundradet, i regionen Leon. Och om någon skulle undra om gynekologi är ett av mina specialintressen så kan jag med en gång säga att det är det inte. Däremot blir jag alltid nyfiken och intresserad när jag läser om gamla romerska artefakter som grävs upp.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , / via the history blog

7 kommentarer:

Camilla sa...

Uck ... känner att jag nog vill sitta med benen i kors resten av dan ...

Johnny sa...

Camilla: Jag förstår vad du menar. Ingen trevlig bild.

Översättarhelena sa...

Förstår att du inte brukar gå till gynekologen ... Spekulum är nämligen nåt som används fortfarande (inte riktigt likadant, kanske)!

Johnny sa...

ö-helena: Aha. Jag såg några spekulumar på nätet när jag tittade efter, men jag antog att de var typ från sekelskiftet (det förra), för de såg lite tortyrredskaps-liknande ut. Nå, jag utgår från att de som läser min post även läser din kommentar, så att de, liksom jag, lär sig något. :-)

Ullah (äsch, jag menar Humlah sa...

Ö-Helena: gör de det? Jag brukar alltid titta åt ett annat håll när jag är där.

Översättarhelena sa...

Kolla nästa gång, Ullah!

Dr RvS sa...

Huja. Kom att tänka på denna bok (lite långsökt iof), men rätt ok bok ->

Tecknen
Läkaren och konsten att läsa kroppar

Karin Johannisson

http://www.norstedtsforlagsgrupp.se/templates/norstedts/NorBook.aspx?id=21011