tisdag, februari 24, 2009

Var borde blurret respektive skärpan ligga?

Vilka motiv funkar egentligen bäst att "tilt-shifta"? Det kan man fråga sig. En som är inne på "tilt-shiftande" är Jansson, vars stuga - vilken egentligen inte borde ha funkat - lyckades bli rätt hyfsad.

Ja vilka bilder funkar? Jag testade med den ganska kända bilden på vilken en massa människor i Afrika någonstans går ut i krig bärandes bara enkla vapen, typ knivar och käppar. Det syntes mig att just ett sånt motiv borde vara rätt svårt att få till.

Om jag lyckades? Tja, inte sådär jättebra, tycker jag. Men nu körde jag ju med TiltShift Maker, och det är möjligt att det skulle bli bättre om jag hade photoshoppat och då kunnat lägga blurret annorlunda.

Anledningen, förresten, till att jag tyckte att Janssons stuga inte borde ha funkat är att stugan tog upp för stor del av bilden, och att leksakseffekten därför borde ha uteblivit. VARS någonstans borde blurret respektive skärpan ligga för att det ska bli bra?

(Ja jag vet - intresseklubben antecknar)
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

jansson sa...

Den blev rätt läcker. Men det är överhuvudtaget svårt att få till det med bilder på människor, tycker jag.

Anonym sa...

Jag tror att när man skapar bilder får man själv bestämma vad det är man ska fästa blicken på. Vad är det jag vill poängtera? Genom att som på din bild blurra förgrundsfigurerna så fokuserar vi automatiskt på människorna längst bort.
Sedan kan du testa hur kompositionen och harmoni/disharmoni i bilden skiftar om du lutar diagonalen åt olika håll. Fallande eller stigande... det är skillnad i de små detaljerna. :)
dessutom har vi oliak uppfattningar om diagonaler och komposition om man nu ska prata om global bilduppfattning. Vi i väst "läser" (och tolkar) oftast en bild från övrevänster hörn till högra nedre. Men givetvis så är det grundstrukturen i bilden som styr seendet.
Bilder är roliga:)

Johnny sa...

jansson: Om man inte ser människorna snett uppifrån - då brukar det funka.

paljettenq: Bilder ÄR verkligen roliga. Tack för input.