söndag, mars 15, 2009

Det är inte i säven det susar - tyvärr

Nu så här på dagen känns det inte alls särskilt dramatiskt. Jag är omgiven av ljud. Datorn, som blir allt mer fylld av damm, fyller rummet med ett brum. Den externa hårddisken, brummar också, men på ett annorlunda sätt än datorn. Grenuttaget, på golvet bredvid, mig har ett slags tyst visslande sus för sig. Elementet susar också, och från tv:bakom mig hörs Tilde de Paulas morgonbabbel.

Men inatt; jag upptäckte att jag har nåt slags tinnitus i höger öra.

Hur länge jag har haft det? Ingen aning. Är det för alltid? Tja, jag vet inte, men jag hoppas att det inte är det, för inatt höll jag på att bli galen.

Saken är den att de ovan beskrivna ljuden brukar pågå på natten också, minus datorn och Tilde de Paula. Men inatt kom jag för ovanlighetens skull ihåg att slå av hårddisken. Det var varmt, så jag strypte elementet. Men jag kunde inte sova ändå - jag störde mig på det där surrande visslet. Då jag identifierade det som kommande från grenuttaget knäppte jag av det med.

Det blev ändå inte tyst. Grenuttagets ljud, eller det som jag har trott vara detta ljud, slutade inte. Så jag blev lite nojig. Jag såg till att eliminera alla ljudkällor jag kunde komma på; stängde badrumsdörrarna och köksdörren, ryckte ur några kontakter, stängde balkongdörren ordentligt, eftersom det hörs ett lätt sus om man inte gör det.

Inget hjälpte. Jag hade till slut så att säga jagat in alla får i fållan, och det var bara mitt högra öra kvar, allt annat var uteslutet. Och nu började jag fundera. Jodå, det här suset har hörts andra nätter också, men då har jag tagit det som kommande från andra håll. I teorin har det här öronsuset kunnat pågå länge, bara det att nu är jag medveten om det.

Jag vill inte tänka ordet tinnitus. Jag vill tänka vax i örat, inflamation eller vad fan som helst. Helst av allt vill jag glömmat't, men känner jag mig själv så glömmer jag inte, utan förstorar tvärtom upp det. Jag är lite sådär - glömmer och förminskar positiva grejor, och gör precis tvärtom med negativa. Ja ja, sån är jag och nån ska väl vara så, antar jag.

Men fan ... sluta låta, jävla sus. Jag är mest av allt arg på mig själv som lät mig bli medveten om saken.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

14 kommentarer:

Maria sa...

... hmmm... Tilde De Paula - INTE världens smartaste människa!!! Hon förstår sig inte på ironi, men däremot tokigheter... ok... japp... godmorgon i mörkret!

P-E Fronning sa...

Jag tycker mig drabbas av lite sådana ljud ibland men de går alltid över. Det gör antagligen ditt också. Hoppas det iaf.

Johnny sa...

maria: Fast hon verkar alltid glad och positiv, denna TDP, och det kanske är det som behövs i morgonmörkret.

p-e: Då hoppas jag på det. Tack.

karibien sa...

Min amatörgissning är att du noterat ett ljud du förmodligen redan tidigare haft, och att du också kommer att kunna onotera det igen.

Jag har tinnitus. Det går att leva med. Oftast märker jag det inte alls! Tre situationer får mig att uppmärksamma pipet i öronen och tröttas av det - feber, alldeles för lite sömn, och spänning/stress med spända axlar/nacke.

Dottern hade en period pip i örat, på vårdcentralen sa de åt oss att sitta lugnt i båten några månader. Det var nog en eftersläng efter en förkylning/öronvärk. Inte ovanligt, sa de. Det gick över och har inte kommit tillbaka. Har du varit förkyld med känning åt öron/bihålor?

I mitt fall var det en konsert med min ungdoms gitarrhjälte som lämnade tinnitusen efter sig. Vi kom hem från konserten och skrek "visst var det bra?" "va??!" till varandra. Det var tur att det var så häftigt att höra Blackmore att det var värt öronpipet.

De första månaderna var jobbiga, sedan blev det bättre när förmodligen öronskadan reparerades lite. Ännu bättre när jag lärde mig hantera pipet. Inte trötta ut mig med många ljudkällor under dagen, säga ifrån när folk stör. Inte söka total tystnad på natten utan lämna fönstret på glänt för lite fågelkvitter/trafik eller slå på lite lågmäld nattmusik. Många som har ett tinnitusljud lär sig själva filtrera bort det, precis som vi vanligtvis inte noterar blodomloppets ljud.

Läs mer om tinnitus, t.ex. här:
http://tinnitus.se/page2.html

och är du verkligen orolig, prata med din doktor. Ligg inte vaken och grubbla.

Johnny sa...

karibien: Det där "Inte söka total tystnad på natten" ska jag ta fasta på. Tack.

Mrs Li sa...

Oj! Stackars dig. Vad jobbigt det låter. Hoppas att du kan hitta ett sätt att hantera oljudet och att det försvinner.

Johnny sa...

MrsLi: Tack, jag hoppas det försvinner av sig själv. Vi får se.

Pumita sa...

Ät mindre salt eller sluta helt! Med tanke på glassen kanske ett onödigt råd... men jag känner en som drabbats och förklaringen till saltgrejen är följande: salt binder vätska och det påverkar, nu minns jag inte hur, öronen och förvärrar problemet.

Alltså mera glass! ;)

Johnny sa...

Pumita: Åfan. Märkligt.

Maria sa...

... hmmm... nej... sorry... hon är lite för dum för att jag ska kunna lyssna på henne utan att irroteras hela tiden... smartglad tycker jag om... men det är tyvärr inte TDP...

Maria sa...

... tom dryg-Steffo Törnvkist är behagligare att lyssna på... fatta!!!

Maria sa...

... och honom kan jag bli toook irroterad på!!!

Maria sa...

... ja... nu har ju inte detta NÅGOT som helst att göra med dina susljud... men ändå... men ämnena snuddar vid det irroterande kanske... jo...

Johnny sa...

maria: Irroterande är i alla fall bättre än garrotterade. :-)