måndag, mars 09, 2009

Hade romarna banankontakt?

Handlingen i filmen "The Arena" behöver vi inte gå in på. Den är vad den är; nån slags sex/blaxploitation light från 1974. En sak i den får mig dock att lyfta på ögonbrynen. Här är ett litet klipp på 9 sekunder - kolla på mannen till höger, han med den beiga tunikan.Han käkar en banan! Har ni någonsin sett en antik romare göra det? Själv kan jag inte erinra mig att jag har det. Men jag kan ha fel - både Russell Crowe och Charlton Heston kanske stoppade i sig bananer i parti och minut när de bar svärd och sandaler, men inte vad jag minns.

Romarriket, när det var som störst, sträckte sig en liten bit in i Afrika, och transporter längre inifrån "landet" pågick naturligtvis; fan, man hämtade ju till och med elefanter. Men bananer - hade man tillgång till såna? Man bör ju ha haft det, men hade man det?

Saken kan säkert googlas fram rätt kvickt, men vet nån på rak arm?
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,
---
Update: Via en länk från PF har jag fått reda på detta:

FRUITS, VEGETABLES, AND OTHER FOODS UNKNOWN TO THE ROMANS:
bananas, corn (as we know it), sugar, chili pepper, peanuts, tea, chocolate, potatoes, tomatoes, coffee, rice

13 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Det tog sekunder, bokstavligen, att finna svaret: De åt bananer

http://www.therthdimension.org/AncientRome/RomanFoodDrink/body_romanfooddrink.htm#Fruits

Som du ser i adressen så kan den sajten vara något för dig.

Plastfarfar sa...

Det sket sig med den långa adressraden. Klicka här i stället.

Terra sa...

Det är ju inte bara Roms gränser som definierar vad för sorts grödor man kan tänkas ha haft. Rom handlade friskt med alla sina grannar. Jag tror nog att om grödan öht existerade i gamla världen så fanns den på den romerska menyn.

Dock är det ganska säkert att just bananen inte handlades från Afrika. Den fanns nog inte där då, har för mig att det är en asiatisk växt som importerades rätt sent till Afrika.

Anonym sa...

Nog åt man bananer under Romarrikets storhetstid däremot var man totalt nollställd i att inte kunna spela banjo med klös i.

PelleTrix

Peace in mind sa...

Hur kunde det gå så långt...äta bananer??? Vi gillar inte det där fröet ju.

Johnny sa...

pf: Tack för länken. De körde tydligen inte med socker heller .. det är nåt jag inte har tänkt på.

Terra: Alltså är filmen helt ovederhäftig .. :-)
(å andra sidan så ingår ju en catfightande vikingakvinna i storyn, så det kanske inte är så mycket som är det över huvud taget)

peletrix: no bananas där - och kanske lyra/harpa istället för banjo.

pim: Klart du gillar bananer - ALLA gör det.

Plastfarfar sa...

Jädrar anåda; Jag missade ordet 'unknown' över tabellen där.

Pinigt.

Johnny sa...

pf: Inte ett dugg pinigt. Sidan var ju inte så stor, så bananerna var lätta att hitta.

Plastfarfar sa...

Blir sajten i fråga ditt nya häng? Det är lätt att tro, iaf

Magnus sa...

Thor Heyerdahl försökte använda bananens genesis för att visa att det måste ha funnits kontakt mellan medelhavsländerna och Amerika någon gång långt före Columbus. Enligt den vanliga historieskrivningen infördes bananen till Västindien av en spansk biskop i början av 1500-talet, men när Orellana seglade uppför Amazonflöoden sådär trettio år senare lär han ha sett bananätande infödingar i parti och minut. Hur var detta möjligt?

jag vet inte vad man ska svara, exemplet är mycket fantasieggande. Om det nu var bananer som skepparen såg och inte någon likande frukt - men vilken skulle det vara?

Johnny sa...

pf: Den är helt klart en bra resurs.

magnus: Man får nog söka svaren på såna frågor hos Däniken. ;-D

Maria sa...

NEJ! Alla tycker INTE om turbananer!!! Det har vi nästan kommit överens om ju!!! Klart Romarna INTE åt turbananer... de hade ju stil och finess... de åt vindruvor... i klasar... liggandes till bords - klart och betalt!!!

Johnny sa...

Maria: Anledningen till att de inte hade bananer var att det var så jäkla jobbigt att ligga till bord och käka bananer från bananklasar.